Deloc surprinzatoare aparitia in peisajul politic autohton a unui partid care s-a declarat de la inceput fara ideologie. E prima declaratie sincera pe aceasta tema dupa ce scena politica a fost bulversata de renuntarea partidelor la ideologie.

Semnalul a fost dat, sa ne amintim, de trecerea brusca a PD de la stânga la dreapta, chiar peste noapte.

In anii care au urmat am asistat la renuntarea formatiunilor politice la orice frâna ideologica in calea catre transformarea in “partide ale Puterii”, organizatii politice create si mentinute cu singurul scop de a accede si a se mentine la Putere.

Desigur, nu au inventat românii apa calda; evolutia aceasta se mentine in tendintele mondiale. Ca doar nu de nebuni socialistii francezi insista pe introducerea unei legislatii a muncii de dreapta.

Revenind la politica nationala, trebuie precizat un lucru clar: partidul fara ideologie este un non-sens in conditiile in care formatiunea respectiva nu are macar un proiect.

In istoria noastra am avut la un moment-dat si un partid fara ideologie: Partida Nationala. Acesta a functionat strict pâna la realizarea scopului pentru care a fost creat: Unirea Principatelor.

Care ar fi scopul Uniunii Salvati România? Mi-e greu sa imi dau seama. Pentru ca daca ne uitam in urma, la ceea ce au realizat liderii sai, imi este teama ca ceea ce se urmareste nu e in nici un caz constructia, ci demolarea.

Nu vorbesc doar de faptul ca madame Clotilde ne da lectii de etica si de anticoruptie desi trecutul dânsei nu o recomanda.

Ci cu atitudinea liderilor, porniti mai degraba sa puna talpi unor idei decât sa vina cu niste proiecte proprii.