A aparut un clip frumos lucrat prin care se incearca determinarea romanilor sa cotizeze cu bani pentru cumpararea statuetei “Cumintenia pamantului” a lui Brancusi.

Clipul e perfect pentru Romania de azi: plin de sabloane, cu intentii clare de manipulare si cu adevaruri spuse doar pe sfert.

Poate ca filonul anti-comunist nu a fost exploatat suficient, insa clipul depaseste orice record in materie de tampenii debitate.

Asadar, Guvernul incearca sa ne determine sa platim cateva milioane de euro pentru a cumpara o statueta care a mai fost cumparata o data de catre statul roman.

Tranzactia s-a efectuat in 1957 cand proprietarul statuetei a vandut-o cu pretul a trei vile. Pretul reprezenta valoarea de piata de atunci a lui Brancusi. Tranzactia este amintita de Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, într-un interviu acordat AGERPRES:

Brâncuși a avut relații cu țara, dintotdeauna, foarte bune. Operele care se găsesc în România au fost cumpărate de la Brâncuși de către colecționari români.

Mulți dintre aceștia le-au vândut statului, dar acest lucru nu se mai știe.

Și aici dau un exemplu pentru care există documente: “Cumințenia Pământului”, care este o operă foarte disputată în momentul acesta. Proprietarul, Gheorghe Romașcu a vândut-o statului pentru Muzeul Național de Artă, dar aceasta a fost recuperată de moștenitori.

Cine este Doina Lemny? Este doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, specialistă în sculptura din prima jumătate a secolului XX. Este co-curatoare a celor, șapte expoziții tematice la Atelierul Brâncuși din perioada 1998 — 2002. Este autoare a mai multor volume: “Brâncuși”, Paris, Oxus, 2005, “Brâncuși & Gaudier-Brzeska: points de convergence et Henri Gaudier-Brzeska: Notes sur Liabeuf et Tolsto” Paris, L’Échoppe, 2009, “Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne”, Lyon, Fage, 2011, “Brancusi, au-delŕ de toutes les frontičres”, Lyon, Fage, 2012, “Brancusi, coll. “Monographies”, Paris, éditions du Centre Pompidou, 2012, “Henri Gaudier-Brzeska, un sculpteur ‘mort pour la France'”, Lyon, Fage, 2015.

Cum-necum, statueta este redata de Justitia romana rudelor fostului proprietar. La cate retrocedari dubioase s-au facut in ultimii ani, de ce ne-ar mai mira una?

Iar mostenitorii se ofera sa revanda statueta statului. Doua expertize au stabilit valoarea ei la 4-5 milioane de euro, insa ministrul Culturii din acea vreme nu a fost multumit si a cerut o atreia expertiza care a spus sec: 11 milioane.

Cum 5 milioane i s-au parut prea putin, ministrul a acceptat cu entuziasm expertiza de 11 iar mostenitorii au zis ca sunt patrioti si fac reducere.

Nu dau nici un leu pentru Cumintenia Pamantului si nici nu incurajez pe altii sa doneze pentru simplul motiv ca daca le iese schema de data asta, baietii destepti nu se vor opri pana nu ne vor revinde intreg patromoniul national.

17 COMENTARII

 1. Nu de cumpărarea acestei, sau altei statui/tablou, e vorba. Ci de precaritatea planului strategic și economic din spatele acestui demers și de ipocrizia celor care au lansat-o. în timp ce ne predică despre valoare (Brâncuși, în acest caz), alungă din țară valori contemporane, vezi scandalul ONB și Alina Cojocaru. Ca într-un never ending story, românul și valorile sale călcate în picioare. Deci niciun ban pentru show off-iștii de la Ministerul Culturii.

 2. Super tare, in sfarsit mi s-a impartasit opinia. Ce este si mai trist, cum sau lasat convinsi ori cu cat au fost platiti artistii/persoanele publice care apar in spot-ul ala idiot. Sunt atat de afectati, de parca le-a luat cineva papica din farfurie, ar trebui sa le fie rusinica macar, asa, putin. Normal ca nu donez, fuck that………..suna mai frumos isn’t it ?

 3. Ne mor copii prin spitale, condamnați de un sistem miscat de artă și cultură, acum. Avem o groază de artiști care nu sunt promovați.Si alte popoare au artiști ce au piese înstrăinate peste hotare si totuși nu fac colecte naționale . Iar situația financiară a acestor țări este mult mai buna .Dar asta e , ai noștri aleși se întorc în vilele lor luxoase în timp ce noi ne simțim mișcați si donam, donam.

 4. Dau eu cafeaua daca ne întâlnim,promit . Filmulețul sună a “Dau un leu pentru Ateneu”.De ce nu dau cei din filmuleț banii? Au de unde. Nuuu… tot cei cu minimul pe economie sa mai strângă cureaua. Nu am învățat sa scriu bine ca la 10-11 ani mergeam la cărat:cărămizi,faianță,moloz….etc. Să avem tot ce ne trebuie în casă. Cine plm. a dat 5 lei de un brifcor intr-e cuburi de gheața fără să mică un deget 0 barat. De aceea decât să dau la stat mai bine la copilul meu . TOT CE VREA PUȚA LUI.

 5. In sfirsit o alta manipulare MASS media sa făcut publica. De guvern n-am ce zice ca o sa ajungă sa ne jupoaie de vii dar ……ma întreb …….acei “mari”jurnaliști care la o adică meseria lor consta in a stii adevarul in spatele oricărei cerințe de la popor, oare de ce nu își fac meseria înainte de a-și bate joc de lumea simpla???????

 6. ”Cumințenia Pământului” e un pretext. După ce va cumpăra statuia lui Brâncuși, estabilishmentul din cultura va iniția un larg proiect de achiziție de către stat a operelor sculptorilor și pictorilor mai mici, care au creat în perioada interbelică și în comunism.
  Operele acestora sunt, în prezent, în colecții particulare și se vând pentru câteva mii de euro, sau (în cazuri deosebite) pentru câteva zeci de mii de euro.
  După pornirea viitorului mare program de achiziții, niciun Iser sau Petrașcu nu se vor mai vinde sub 50.000 de euro. Desigur, estabilishmentul din cultură va popula comisiile care vor decide ce opere se vor cumpăra pentru fiecare an, precum și prețul de achiziție. Va fi ca un fel de Mare Privatizare, cu șpăgile și aranjamentele de rigoare, doar că invers. Veți vedea!

 7. La revoluție în 1990 ni sa cerut să ajutăm pe cei schilodiți de foști comuniști în Timișoara, București etc. Ma mâncat portofelul, am mers la CEC și am subscris 500(cinci sute). Lucrând la CFR ni se mai găsea un ban în plus.

  Ce sa făcut cu acei bani ??? Cine a pus laba pe ei ???

  AMĂRÂȚILOR SCHILODIȚI DE COMUNIȘTI LUI ILIESCU, NU LE-AU DAT NICI UN BAN MĂCAR PENTRU O CÂRJĂ.