Rar gasesti in lume om mai sucit ca românul; care e mereu cârcotas si suparat ca daca-i dai, de ce-i dai si daca nu-i dai, de ce nu-i dai?

Daca e politia pe strada cu radarul, inseamna ca este la pânda si nu-i bine, daca nu e politia pe strada si se intâmpla un accident, românul urla “unde e politia?”, daca dirijeaza circulatia, de ce o face, ca mai mult incurca, daca nu o dirijeaza, sare cu gura ca nu o face.

In weekend-ul trecut, Directia de Sanatate Publica (DSP) a facut publice rezultatele controalelor la izvoarele si pompele din Bacau, surse de apa la care au apelat locuitorii orasului in timpul recentelor avarii la aductiunea de la Valea Uzului.

Cum era de asteptat, doar câteva au iesit bine la analiza ca ar avea apa buna de baut. La restul ori era depasita concentratia de nitrati, ori s-au descoperit bacterii coliforme cum ar fi E. coli.

Reactia bacauanilor? Nepretuita! De la “e prosteala pe fata, ca am baut pâna acum si n-a murit nimeni” pâna la reactii de genul “grammar nazi”, ca de ce s-a scris “izvoare”, când unele surse sunt, de fapt, “pompe”?

Precum se stie, concentratia ridicata de nitrati da, la copiii sub trei ani, asa-numita “boala albastra” care duce inclusiv la moartea pacientilor. Cazurile de “boala albastra” erau, la un moment-dat, o problema nationala pâna când, in urma unor campanii de informare, românii au inceput sa nu mai arunce balega din grajd sau sa-si faca wc-ul din curte chiar lânga fântâna.

Despre E.coli, ce sa spunem?! Sa ne amintim de acei copii care au murit in Arges. Chiar daca nu s-a aflat de unde s-au imbolnavit, se stie clar ca bacteriile E.coli au fost de vina.

Cum spuneam, românul e cârcotas. De ce sa respecte indicatiile autoritatilor, când el poate contesta autoritatea?!

Faptul ca neamtul, suedezul sau francezul respecta recomandarea unei autoritati sanitare, nu inseamna ca si românul o poate face. Sau ca vrea.

In definitiv, românul nu respecta nici macar autoritatea Politiei, de ce ar face altfel in cazul DSP?

Ca doar daca se imbolnaveste grav sau o mierleste de vina nu e el, care n-a respectat o interdictie, ci autoritatea care nu a facut nimic pentru ca el sa respecte interdictia.

Ca si la Colectiv, ce daca clubul era autorizat doar pentru 80 de persoane, trebuia, dom’le, sa stea politia la usa si sa numere câti oameni au intrat inauntru!

1 COMENTARIU

 1. Apa de la cismelele din Bacau nu-i buna.
  Ok – de acord, dar de ce nu le sigileaza daca tot au o minima evidenta?
  Apa plata din comert nu-i buna.
  Adica e buna la anumiti parametrii dar cu depasiri la altii.Daca vrei sa cumperi o apa plata sau de foraj din comert, nu gasesti niciuna sa fie 100% ok si la un pret decent.
  Apa de la robinet este buna.Cel putin oficial n-a imbolnavit pe nimeni pana acum.Daca-i intrebi pe cei care vand filtre si alte device-uri de filtrare ti-ar arata niste mostre care te-ar face sa te urci pe pereti.
  Atunci care apa e buna? In Bacau pot garanta pentru cele 3 izvoare din Margineni – vad ca si in evaluare arata bine. Dar ce te faci cu cei care nu pot ajunge in Margineni sa-si faca provizii?
  Vorba romanului – nu le place apa atunci sa bea vin.
  In ceea ce priveste politia – sa-si faca curatenie in propria ograda si o sa vada ca brusc cetatenii o sa le respecte autoritatea.Din pacate nu-si doresc acest lucru. Din pacate pentru noi….