De la tragedia de la Colectiv, ratiunea a fost inlocuita de isterie in România. Orice eveniment, orice accident, absolut orice nu mai era tratat nici de presa, nici de autoritati si nici de public in cheie logica.

Toata lumea se isteriza din orice zvon, informatiile neverificate erau prezentate ca realitati. Au decis unii ca arsii de la Colectiv trebuie neaparat tratati in strainatate? Toata lumea s-a conformat, fara sa asculte de medicii care spuneau ca nu toti pacientii sunt transportabili.

Patru tineri au murit din cauza transportului si nimeni nu a fost tras la raspundere. Au aparut incredibilele declaratii isterice despre ciupercile dezvoltate pe caile respiratorii si infectiile intraspitalicesti, lucruri grave dar absolut normale in aceste cazuri, citate de literatura de specialitate.

Cazul Hexifarma a fost incununarea isteriei nationale: fara absolut nici o dovada care sa fie acceptata de Justitie, o firma a fost scoasa de pe piata pentru ca o campanie de presa a provocat o isterie nationala.

Am mai vorbit despre acest caz, despre infectiile nosocomiale care sunt cauzate de virusi si bacterii care rezista la antibiotice si nu din cauza biocizilor, sunt satul sa reiau argumentele.

Natiunea a fost, parca, vrajita de o presa iresponsabila, care a prezentat jumatati de adevar, informatii neverificate sau chiar zvonuri drept stiri. Pe principiul bulgarelui de zapada, toate aceste informatii s-au rostogolit si s-au transformat intr-o avalansa care nu a mai putut fi oprita. Isteria a cuprins intreaga tara, lumea a ajuns sa nu mai rationeze logic, dupa cum spuneam.

Din pacate, chiar si structurile de forta ale statului s-au lasat cuprinse de isterie si si-au depasit limitele, anuntând prejudicii imense doar pentru ca dadeau bine la televizor si erau in acord cu trendul national.

Ce a fost nu se mai poate schimba, nimeni nu-l mai poate readuce la viata pe Condrea. Putem, in schimb, sa analizam reactiile si sa dezvoltam anticorpii necesari pentru a evita, pe viitor, aceste situatii. Putem, inainte sa aratam cu degetul vinovatii serviti de agentii de influenta, sa stam o clipa si sa cugetam, sa analizam situatia din punct de vedere logic.