Trebuie sa admitem ca toti au gresit! Si in Fahrenheit 451, si in 1984, si in Ferma animalelor si in toate distopiile scrise sau ecranizate. Peste tot ni se spune ca presiunea vine din partea Autoritatii, ca establishmentul va interzice cartile, emotiile, stiinta…

Nimeni, dar absolut nimeni nu a prevazut ca prostia va fi impusa de societate, ca analfabetii vor dobandi puterea si vor interzice cunoasterea, ca vor impune propriile conceptii “stiintifice” de genul “Pamantul este plat” si ca vor milita pentru interzicerea vaccinurilor…

Nici un autor de distopie nu a mers atat de departe cu imaginatia incat sa prevada ca ignoranta, incultura, neghiobia vor fi impuse de jos in sus.

Toti au crezut ca Autoritatea va incerca sa mentina controlul social prin scaderea programata a gradului de cunoastere al poporului, prin limitarea inteligentei acestuia, prin spalarea creierului, prin “nou-gandire”. Nu s-a gandit nimeni vreo clipa ca poporul insusi va alege sinuciderea colectiva preferand sa-si extirpe simtul critic si uzul ratiunii.

In aceste conditii, singura solutie pare sa fie fuga in munti, departe de hoardele de idioti care populeaza teritoriul, pentru a astepta in liniste momentul in care umanitatea imbecila se va autodistruge.

10 COMENTARII

 1. Nu, sistemul nu a distrus … sistematic educația. De la analfabetismul dinainte de 45, prin educația materialist-stiintifica și orientată pe producția de ingineri numai buni să construiască statul socialist și până la sistemul prăfuit, depășit și blocat în performanta seaca de azi, fix oamenii au ales. Nu statul și-a creat non stop oile de care a avut nevoie.

 2. ma scuzati ca ma bag in seama, dar eu scoala am facut-o inainte de 1989. Si vreau sa spun ca atunci mi-am pus bazele. Scoala aia comunista cum o considerati Dvs. a fost de 1000 de ori mai buna decat cea de acum. Atunci am invatat si literatura, si matematici si stiinte astfel incat sa stiu sa discut cu cineva fara sa ma fac de ras, sa rezolv o ecuatie de gradul doi sau sa nu ma tem de un vaccin…

 3. Pai ce facem, acum o luăm personal?
  Nu va neaga nimeni adolescenta dacă susține că școala aia era un compromis gândit pentru vremurile alea.
  Foarte bine dacă va multumeste școala aia de dinainte de 89 azi în 2016. Am zis eu ca asta de azi e mai buna? Dar de ce trebuie sa aleg intre 2 rele?
  Nu a existat ministru al educației după 89 care să nu siluiasca măcar structura anului scolar dacă nu si programa intr-o goana superficială după forme noi.
  Problema scolii de tip “comunist” (interesant, eu nu am folosit cuvântul asta) e ca nu e gândită pentru elevi. Nu respecta copilul, îl infige intr-o forma prestabilită fie că se potriveste sau nu. Pentru că asta cere societatea, sau așa se crede.

  E vorba doar de o inerție oribilă, un sindrom Stockholm al celor abuzați care se împacă cu abuzul batandu-se în piept cu clasicul “pai pe vremea mea…!”

  Să înțeleg că era bine si ca ne făceam temele la lampa si nu aveam apa calda? Sau sa ne mândrim ca asta ne-a făcut “bărbați”? Nu, asta ne făcea animale.

 4. musiu, ce treaba are lampa si apa calda cu scoala? Eu ti-am zis ca sunt foarte multumit de cultura generala pe care am deprins-o in acea scoala. De programa si de profesorii pe care i-am avut. Am zis eu ceva de regim, de conditii? De ce vrei sa amesteci lucrurile?

  Sa-ti spun un secret: scoala nu trebuie sa pregateasca omul pentru piata muncii, scoala trebuie sa-l pregateasca pentru viata. Uita-te ce iese din scoala publica americana si ce iese din scoala publica chinezeasca, sud-coreeana sau chiar din cea indiana.

 5. Buna Ziua d-le Razvan Bibire! interesanta expunerea d-voastra. Doresc sa-mi exprim punctul de vedere in privinta opiniei d-voastra legata de vaccinuri:
  – suntem peste 7 miliarde de oameni pe aceeasi planeta si circulam cu automobilul, trenul, vaporul si avionul pe toate continentele. De asemenea, consumam alimente din toata lumea. In aceste conditii, pentru supravietuirea rasei umane, e necesar sa ne vaccinam.
  – si daca tot vaccinam copiii nostri chiar inainte de varsta de 1 an, pentru binele Omenirii, corect mi se pare sa fim sprijiniti de stat atunci cand ne confruntam cu efectele secundare ale acestora, noi cetatenii cuminti care ne-am aliniat la binefacerile civilizatiei moderne. Oricat insistati in campaniile d-voastra provaccinare, orice medicament, si in special vaccinurile, implica un risc. Insa acoperiti prin comentarii sau aluzii (precum cea din acest articol), vocea parintilor care au copii autisti, sau imobilizati, ori afectati grav de efectele secundare ale acestora. O atitudine constructiva ar fi sa sustineti cauza acestor persoane (2-3% din populatia planetei), deoarece nu au mijloace de recuperare si de integrare in societate. Sunt marginalizati si uneori umiliti, iar d-voastra (presa in general), prin articolele scrise minimalizati necesitatile acestora.

 6. De ce vreau să amestec lucrurile?!? Pentru că lucrurile SUNT amestecate. Bine, de dragul argumentelor putem face slalom printre realități și să alegem ce ne convine. O să juri că n-ai luat nici o palma în școala aia minunata, așa e? Sau ca daca ai luat, ce, n-ai murit, te-a făcut mai tare, nu? Lasă, ca am luat eu, deci nu contează ce răspunzi.
  Școala trebuie să te pregătească de viață? Poate că aș fi de acord, s-ar cine se contrazice aici? Deși mi-aș plăcut matematica, jur ca nu am folosit niciodată formulele pentru aflarea rădăcinilor unor ecuații de gradul doi decât ca să iau note bune sau proaste. Deci nu, școală la NOI nu te pregătește pentru viața.

  Școala la noi te pregătește pentru teze si examene. Ca asa vor profesorii și părinții. Care , repet, sunt produsul aceluiași sistem defect si vor trebui multe genratii până să ne trezim.

  Ne-am îndepărtat de subiect. Nu, nu oamenii aleg să fie prosti si inculți. Sunt ajutați.

 7. Cu tot respectul, nu exista nici un studiu stiintific care sa demonstreze ca vaccinurile produc autism. In ceea ce priveste celalalt aspect, m-am pronuntat de atatea ori pentru interventia statului in ameliorarea situatiei persoanelor aflate in dificultate. Dar, dupa cum probabil se vede cu ochiul liber, exista o adevarata cruciada purtata de anumite persoane/organizatii care cer oprirea oricarui sprijin pentru “asistatii social”.

 8. @unu Poate nu ai folosit matematica pe care ai invata-o, dar te asigur ca mintea ta a folosit din plin ideile si demonstratiile de la orele de matematica. Matematica te-a ajutat sa-ti dezvolti intelectul chiar daca tu nu ai constientizat asta.

  Pe de alta parte, eu am vorbit numai si numai despre scoala de dinainte de 1989. Ca actuala programa scolara si abordarea educationala de acum nu ajuta elevul cu aproape nimic, sunt de acord. De exemplu istoria nu se mai studiaza cronologic, ci pe teme in care se amesteca epocile si domnitorii ceva de speriat.

 9. nu exista nici un studiu stiintific care sa cerceteze posibila legatura intre anumite vaccinuri (si eu ma refer la cel antirujeolic, efectuat la varsta de un an, lotul din anul 2000) si declansarea imediata a meningitei (asa cum s-a intamplat in cazul nostru). Nu afirm ca vaccinul antirujeolic (lotul din anul 2000, despre care nu stiu din ce tara a venit si cine l-a produs pentru ca nu ne-a spus nimeni) a fost cauza, ci catalizatorul simptomelor autiste grave. Este posibil ca, fara acest vaccin, sa se fi instalat o forma usoara, nu una severa. Desi sunt tot mai multe cazuri, nu se realizeaza inca o statistica la nivel national, pentru a avea niste concluzii stiintifice. Si nici nu se initiaza nici un studiu care sa demonstreze ca nu exista nici o legatura intre autism si vaccinuri. De ce? Pentru ca nu exista nici o solicitare in acest sens, din partea unui politician, a unui reprezentant al presei, etc. Doar parinti, cate unul, ca mine. Si nu poate sa apara, cand presa afirma ca nu exista nici un studiu care sa confirme legatura intre autism si vaccinuri, asa incat, e EVIDENT (nu stiu pentru cine) ca nu e necesar sa facem unul. In ce priveste ,,asistatii social”, cu totii stim despre ce este vorba: comisii corupte care au acordat grade de handicap in mod nejustificat unor persoane, pentru a grabi pensionarea, a mari unele avantaje, etc. In acelasi timp in care, pentru mine, sau pentru cei care nu au un picior, o mana, un ochi, trebuie sa venim in fiecare an sa vada o comisie intreaga ca nu a crescut la loc ochiul, mana, piciorul, iar autismul nu si-a gasit inca leacul. Mai mult, anul acesta medicul neuropsihiatru era in CO, posibilul inlocuitor in CO insa lucra la cabinetul particular si contra sumei de 100 de lei (daca renunta altcineva la rand), puteam primi o hartie pe care scria ca baiatul meu este autist. Am trimis si la desteptarea o relatare in acest sens, insa nu intereseaza.

 10. vaccinarea obligatorie trebuie asumata de statul roman, prin institutii, nu doar de catre parinti. Sunt de acord sa ne vaccinam copiii, insa cu o conditie: statul roman sa nu abandoneze apoi persoanele afectate de efectele secundare ale acestora, considerand ca ajutorul social si alte masuri cu impact minim au rezolvat problema. Nu afirm si nu am afirmat vreodata ca vaccinurile sunt cauza autismului. Sunt insa un posibil factor, potential catalizator. Pentru cei interesati, link-ul de mai jos conduce la un material postat pe site-ul ,,U.S. Department of Health and Human Services”, unde la pagina 11/13, paragraful 3 se precizeaza – Evenimentele adverse raportate în timpul utilizării (după aprobarea vaccinului Tripedia) includ purpura trombocitopenică idiopatică, SIDS, reacții anafilactice, celulită, autism, convulsii, encefalopatie, hipotonie, neuropatie, somnolență, apnee. Evenimentele au fost incluse în această listă, din cauza gravității sau a frecvenței de raportare. Datorită faptului că aceste evenimente sunt raportate în mod voluntar de la un esantion de populatie de mărime incertă, nu este întotdeauna posibil să se estimeze corect frecvența acestora sau să stabilească o relație cauzală cu componentele vaccinului Tripedia.”
  Aceste precizari au condus in timp la retragerea de pe piata a acestui vaccin.
  http://www.fda.gov/downloads/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedProducts/UCM101580.pdf