TFL

In Germania anului 1968 studentii iesisera in strada pentru ca RFG avea relatii strânse cu tari considerate autoritare; la vizita sahului Iranului un student a fost impuscat in cap de un politist. In Franta anului 1968, studentii demonstrau pentru o noua politica si erau sprijiniti de sindicate. In SUA, tinerii demonstrau impotriva razboiului din Vietnam si pentru acordarea de drepturi civile negrilor.

Chiar si in România, lumea iesise in strada pentru a condamna invazia Cehoslovaciei de catre trupele Tratatului de la Varsovia. Demonstratiile aveau un scop clar: nu mai vrem asta, vrem ailalta. Spre deosebire de generatia contestatara a anului 1968, TFL (tinerii frumosi si liberi) nu au nici un scop clar, nici o ideologie, doar dorinta de a contesta ceea ce exista.

Nici macar anarhisti nu pot fi considerati; anarhistii macar stiu ce vor: distrugerea actualului sistem si inlocuirea sa cu altceva. TFL, insa, vor doar sa se distruga. Asemanarea cu “Garzile Rosii” din timpul Revolutiei culturale chinezesti vine automat.

Elevii de liceu si studentii au fost folositi de unii lideri ai Partidului Comunist pentru a-si elimina dusmanii politici; tinerii revolutionari – usor de manevrat, au distrus, insa, tot ceea ce se construise si au condamnat China la ani de stagnare economica si politica.

Poate vi se pare ca tinerii frumosi si liberi si-au facut datoria si au fost abandonati. Urmariti discutiile de pe retelele sociale si veti vedea ca fenomenul TFL este cât se poate de prezent. Ii recunoasteti foarte usor: preiau extraordinar de repede sloganurile aruncate de agentii de influenta, sunt foarte vocali, resping orice argument rational si reactioneaza la orice eveniment exclusiv emotional.

Sunt foarte usor de influentat si, din acest motiv, pot fi folositi ca masa de manevra pentru politicieni sau, mai ales, pentru organizatiile din umbra care ii coordoneaza pe politicieni. Din acest punct de vedere, alegerile din acest final de an vor fi foarte interesante pentru ca vor fi influentate puternic de noul stil de propaganda destinat TFL.