Tragedia este ca nimeni nu mai intreaba “de ce?”

ylozvaCa incepe un nou an scolar, asta nu e nici un lucru rau, nici unul bun. Pur si simplu aproape ca nu conteaza. Pentru un procent de vreo 5% dintre elevi, care inteleg si pricep ce vrea sa fie scoala, exista restul de 95% care sunt convinsi ca nu au nevoie de asa ceva sau ca nu au nevoie de ceea ce li se preda.

Si vine fireasca replica: “Mie nu-mi trebuie sa stiu cum se rezolva ecuatia de gradul II. Ca eu nu ma fac nici arhitect, nici inginer, visul meu este sa fiu pictor. Sau sofer. Sau combinator”

Problema este ca aceasta replica este suficienta. Rar se transforma in intrebare. Intrebare – intrebare, nu intrebare retorica.

Exista sumedenii de astfel de replici. Multe le-am auzit.

“Nu-mi trebuie istorie, eu vreau sa dau la mate. Nu am nevoie de geografie, invat anatomie, ca dau la medicina. Nu ma intereseaza fizica, eu vreau sa invat pentru litere.”

Problema este ca rostul acestor materii nu este sa te faca inginer, medic, constructor, istoric, si asa mai departe inca dn scoala generala sau din liceu.

Daca ati intreba de ce trebuie sa studiati toate aceste materii si daca aceia pe care i-ati intreba ar sti sa va raspunda, v-ar spune ca nimeni nu se asteapta sa deveniti genii la 20 de ani intr-un domeniu sau in toate domeniile.

Insa rostul pentru care vi se pun la dispozitie aceste cunostinte este sa va invete sa ganditi.

Nu formula ecuatiei de gradul II este importanta cat faptul ca o ecuatie de gradul II poate fi reprezentata geometric. Ca traiectoria unui obiect in spatiu poate fi descrisa matematic.

Sau, la fizica, nu e important ca poti calcula viteza unui corp in cadere libera sau pe un plan inclinat, ci ca exista forte care determina traiectoria corpului, forte care pot fi descrise, masurate si ale caror actiuni pot fi anticipate.

Istoria nu este o simpla culegere de date ale bataliilor sau nume de domnitori. Istoria iti spune de ce s-au intamplat anumite evenimente si te ajuta sa identifici factorii care contribuie la schimbarea lumii.

In principiu, scoala nu este despre lucruri pe care trebuie sa le inveti; este despre modul in care trebuie sa inveti sa gandesti.

Desigur, poti fi un chirurg foarte bun si fara sa ai notiuni de istorie, poti fi un sofer de Formula 1 fara sa cunosti cate continente are Pamantul sau poti fi un combinator stralucit fara sa ai notiuni elementare de trigonometrie.

Poti fi foarte bun in patratelul tau dar nu vei putea niciodata sa depasesti lumea aceea mica in care te invarti.

Pentru ca ai nevoie de nu de cunostinte teoretice, ai nevoie de instincte de invatare pe care ti le formezi doar daca te chinui sa pui cap la cap informatii din diferite domenii.

Altfel, da, nu e problema, supravietuiesti.

Doar sunt atatia pacienti care au suferit operatii de lobotomie si care duc o viata foarte fericita…