poza

Faptele: la cateva zile dupa ce ambasadorul SUA la Chisinau inflama spiritele spunand ca “moldovenii nu sunt romani”, ambasadorul SUA la Bucuresti se pozeaza cu steagul Tinutului Secuiesc, steag declarat ilegal si dat jos de jandarmi de pe cladirile administratiei din Covasna in urma cu cateva luni.

Cele doua evenimente cu ambasadori americani sunt prea asemanatoare pentru a fi considerate intamplari. In plus, macar atata lucru am invatat si noi: in politica nu exista coincidente, nu exista “intamplare”, totul se face calculat, planificat din timp, cu scopuri clare si precise.

Daca ar fi fost numai incidentul din Covasna, ne-am fi putut gandi ca SUA bat saua sa pricepem ca trebuie sa facem anumite lucruri, altfel s-ar putea sa se inflameze spiritele in Secuime. De peste 100 de ani Romania este santajata de unii sau de altii cu problema transilvaneana, ba de nemti, ba de rusi si, iata, astazi, de americani. Nemtii ne-au determinat sa ne aliem cu ei pentru a ataca URSS in ideea ca se vor mai gandi si ne vor inapoia Ardealul de Nord; rusii au infiintat Regiunea Autonoma Maghiara, cu care santajau Guvernul de la Bucuresti in permanenta.

Totusi, la cum ni s-a comunicat de propaganda, ne-am fi asteptat ca problema autonomiei secuiesti sa fie speculata de Putin. Insa, avem de-a face cu o actiune pe fata a ambasadorului SUA, care executa ordine ale Departamentului de Stat.

Dar, dupa cum spuneam, in calcul trebuie sa luam si incidentul de la Chisinau.

Ca urmare, putem presupune ca intentia Washingtonului nu este neaparat sa transmita un mesaj autoritatilor romanesti, cat sa obtina o reactie nationalista din partea societatii.

Romania este prea linistita; nu a avut in ultimii ani miscari sociale extreme (in afara de mica mizerie programata dupa Colectiv), nu s-a iesit in strada impotriva imigrantilor, nu s-au creat formatiuni paramilitare impotriva “invaziei rusesti”, problema musulmana nu agita societatea. Mai mult, partidele nationaliste care isi fac incalzirea pentru a intra in campanie sunt privite ca niste ciudatenii, romanii avand alte probleme pe cap.

De ce au nevoie SUA de o Romania agitata, putem doar banui. Poate o fi vorba de o crestere a presiunii impotriva Rusiei, poate o fi vorba de o intelegere SUA – Rusia, poate o fi vorba despre reimpartirea sferelor de influenta, poate o fi din cauza ca Romania inca nu recunoaste nici acum Kosovo ca stat independent… Explicatiile posibile sunt multe.

Cert este ca SUA au intrat intr-un periculos joc anti-romanesc, joc pe care, in trecut, l-au mai jucat cu oarecare succes si URSS.