Spectacolul unei lumi insetate de dictatura

cainiTentativele de demonstratii de ieri au incercat sa fie copia fidela a celor de dupa incendiul de la Colectiv. Aceiasi vectori care cereau iesirea in strada, aceleasi site-uri care publicau informatii si cereau sa se iasa la miting, acelasi stil de operare.

Doar ca de data asta nu a mai tinut. In ciuda sfortarilor de pe retelele sociale, numarul celor care au iesit in strada a fost infim. La Iasi se laudau, de exemplu, cu 70 de persoane. La Bucuresti, unde revolutionarii de profesie sunt la ei acasa, au fost mai multi.

Daca ati fost atenti, nu s-a strigat aproape deloc impotriva lui Oprea, s-a scandat impotriva Parlamentului. “Nu ne vom lasa pana nu va vom dresa” aparea scris pe o pancarta.

Acesti tineri frumosi si liberi care manifesteaza au o problema: Parlamentul nu executa ordinele primite. Parlamentul trebuie dresat. Parlamentul trebuie ingenunchiat.

E fix inversul ideii de lupta politica. De zeci de ani, tineri din intreaga lume ies in strada pentru a cere drepturi politice, pentru a cere reprezentativitate prin intermediul unui Parlament legal ales. De la demonstratiile contra dictaturii coloneilor din Grecia, manifestatiile contra dictaturilor militare din America de Sud pana la episoadele care au pus capat dictaturilor comuniste din Europa de Est, tinerii care au iesit in strada au cerut alegeri libere si Parlament reprezentativ care sa contracareze tentativele totalitare ale celorlalte Puteri.

Doar la noi, in Romania anului 2016, tinerii care ies in strada cer un Parlament supus celorlalte Puteri ale Statului. Un Parlament care sa voteze cum vrea un ministru sau un procuror. Un Parlament care sa nu aiba libertatea de a legifera, ci doar pe aceea de a aproba papagaliceste ce i se baga sub nas.

E prima oara cand vad demonstratii in favoarea instaurarii unei dictaturi.