Cred ca va amintiti laitmotivul asigurarilor din partea unor formatori de opinie “dezinteresati”. Atunci cand dinspre societate se aud critici la adresa intruziunii organelor Statului in viata privata, imediat sar unii si vin cu refrenul cunoscut: ca daca nu avem nimic de ascuns nu trebuie sa ne temem ca autoritatile ne cunosc preferintele muzicale, culinare, sexuale, cat castigam, cu cine discutam si asa mai departe.

Uite, insa, ca SUA tocmai ne-au demonstrat ca trebuie sa ne temem. Nu neaparat de BigBrother care aduna informatii, metadata si alte secrete, ci de micii slujbasi care au acces la datele noastre personale.

O analiza realizata de Asociated Press a relevat cazuri incredibile in care politisti au abuzat de puterile lor si s-au servit cu informatii despre persoane cu care se aflau sau voiau sa fie in relatii “romantice”, oameni de afaceri, vecini sau chiar jurnalisti care au publicat articole defavorabile Politiei.

Exemplele sunt din cele mai diverse: un politist din Michigan a cautat in baza de date adresa unei femei care i-a placut, un ofiter din Ohio si-a hartuit si urmarit fosta prietena, doi politisti din Miami au inceput sa faca verificari la adresa unui ziarist ale carui articole au deranjat departamentul de politie. Un politist oferea informatii unei traficante in schimbul favorurilor secuale, alti politisti voiau sa se razbune pe un politist care le oprise colegul pentru depasirea vitezei; multi politisti se uitau pe datele personale din curiozitate.

Si este doar varful aisbergului, pentru ca multe din solicitarile AP au fost ignorate sau pur si simplu, departamentele de politie nu au contabilizat abuzurile.