FOTO: Adrian Haidu

Daca tineti minte, imediat dupa acel tragic accident din Bacau, in care un sofer de aproape 80 de ani a ucis un jandarm pe trecerea de pietoni, pe retelele sociale a inceput sa se aud acest refren: batranii trebuie lasati fara permis intrucat nu mai sunt in stare sa conduca si produc accidente.

Ca in orice discutie de acest fel, argumentele nu conteaza, pentru ca nimeni nu mai sta sa gandeasca rational, toata lumea cade in isterie si se foloseste mai putin de logica si mai mult de sentimente.

Totusi, in mod logic, daca batranii nu sunt in stare sa conduca, inseamna ca tinerii sunt mari asi ai volanului, campioni ai condusului preventiv si ar trebui sa lipseasca din buletinele de evenimente ale politiei rutiere. Asa e? Nu!

Numai zilele trecute au fost cel putin doua accidente provocate de soferi tineri, in plina putere, cu capacitatea de discernamant neafectata de varsta inaintata.

Pe 1 octombrie, o tanara de 28 de ani nu a acordat prioritate si a lovit un batran de 70 de ani care conducea un scuter.

Pe 2 octombrie, un tanar de 19 ani nu a oprit la stop si a lovit cu masina un autoturism condus de un sofer de 53 de ani.

Sa mai notam si incidentul de acum cateva zile in care un sofer de 20 de ani a reusit sa avarieze cinci masini intr-o parcare din Bacau.

Concluzia este ca numai medicul decide cine poate conduce si cine nu. dar, pentru asta, trebuie pus la punct circuitul informatiilor intre autoritati, pentru ca iar o sa ne trezim cu o situatie ca aceea a soferului de 80 de ani, cu handicap de gradul I si cu boala neurologica ramas cu dreptul de a conduce pentru ca informatia nu a circulat intre primarie, politie si doctor.

1 COMENTARIU

  1. Solutia poate fi simpla:
    1. incepatorii sa nu aiba prin lege dreptul sa conduca masini puternice (chiar daca maimca si taticul ii iau x6 de la 18 ani).
    2. Control de reflexe/atentie periodic, de genul celui care se face inainte de obtinerea permisului, care sa fie din ce in ce mai dese pe masura ce se inainteaza in varsta (ex: la 5 ani pt cei mai tineri si la 2 ani la cei peste 60 de ani, eventual anuale pentru cei peste 70 de ani).