Dupa ani de zile in care s-au facut campanii de constientizare a soferilor ca sa permita trecerea ambulantelor, fie ele de la SAJ, fie de la SMURD, am observat ca, in trafic, marea majoritate a conducatorilor auto se conformeaza.

Adica, cum se aude sirena, soferii trag pe dreapta si permit ambulantelor sa treaca. Bine, ar trebui ca masinile sa si opreasca, nu doar sa faca loc ambulantei si sa incetineasca. Totusi, cel putin din ceea ce am vazut eu, soferii se straduiesc sa faca loc.

Ceea ce nu-mi place, insa, este ce se intampla dupa ce trece ambulanta.

Pentru ca suntem in Romania si nu in Germania, soferii incearca sa profite de trecerea masinii si de faptul ca unii chiar au oprit dupa ce au tras pe dreapta. Si se reped pe urmele Salvarii, impiedicandu-i pe fraierii care au oprit reglementar sa mai reintre pe banda.

Culmea este ca faza asta nu rezolva nimic. In oras e o competitie tampita de genul “cine ajunge primul la semafor”. Adica, esti in spatele meu, eu am tras dreapta si am oprit, tu vii repede sa intri in fata mea doar ca, peste 100 de metri, sa te opreasca semaforul.

In afara orasului iarasi nu-i nici o sfaraiala, pentru ca poti sa depasesti, poti sa dai blana cat te tin puterile, nu te opreste decat radarul. De ce ma impiedici sa ies de pe acostament daca ma poti depasi peste 10 metri fara probleme?

Si faze din astea se intampla nu doar cand trece ambulanta, ci si cand trece masina de politie sau cea a pompierilor.