Razboiul economic americano-german

Actiunile Deutsche Bank au scazut binisor in ultimele zile, dupa ce Justitia americana i-a acordat o amenda de 14 miliarde de euro pentru niste afaceri derulate inaintea crizei din 2008.

Banca germana are o expunere periculoasa pe derivate – peste 40.000 de miliarde de doalri – si nu putini sunt cei care fac paralele cu situatia din Grecia de acum câtiva ani.

In sensul ca o salvare a bancii din bani publici este aproape imposibila deoarece legislatia europeana interzice ajutorul statului.

Germania se pregateste sa guste din medicamentul amar pe care l-a dat Greciei si pe care l-a administrat si Italiei, care are câteva banci in pericol si pe care nu le poate ajuta.

In paranteza, sa amintim ca in Italia s-a deschis o investigatie impotriva bancii germane, acuzata ca a creat conturi false prin care au fost ascunse pierderile bancii Monte dei Paschi di Sienna intre 2008 si 2012.

Actiunea Justitiei americane impotriva Deutsche Bank este considerata, la Berlin, un atac economic asupra Germaniei.

Nemtii nu uita nici procesul care a inglodat in datorii constructorul de automobile Volkswagen si nici faptul ca amenda data bancii germane are un cuantum apropiat de amenda data de Comisia Europeana grupului Apple, care ar trebui sa plateasca 13 milioane de euro pentru practicile comerciale din Europa.

Politicienii germani si comunitatea de afaceri sprijina banca, acuzând “razboiul economic” dus de SUA contra Germaniei. Asta nu impiedica golirea conturilor de catre anumiti clienti.

Situatia este aproape disperata, deoarece chiar Germania a fost cea care si-a inchis orice solutie de rezolvare a situatiei, interzicând tarilor aflate in criza sa ajute cu bani publici companiile aflate in dificultate.

Totusi, de la ce a pornit conflictul? Zic unii ca de la anuntul german privind crearea unei armate europene, care ar pune sub semnul intrebarii necesitatea stationarii trupelor NATO/americane in Europa.

Conflictul este, insa, mai vechi si putem doar presupune ca are legatura cu pretentiile ridicate de nemti de a conduce Europa.

O Europa controlata de Germania, fara o Anglie care sa incurce in permanenta lucrurile, ar duce, in mod sigur, la o viitoare alianta cu Rusia, lucru care ar scoate definitiv SUA din politica mondiala.