Care sa fie cauza pentru care acum, in prag de alegeri, se scot cutitele si se infig in spatele colegilor de partid?

Raspunsul este foarte simplu si usor de inteles: ciolanul s-a micsorat.

Traseistii se lupta pentru a ajunge pe liste in pozitii cat de cat rezonabile. De asta au dezertat unii la PRU, de asta e agitatie in ALDE, unde cunostinta noastra mai veche Vasile Nistor invarte tomahawkul deasupra capului, de asta danseaza unii tontoroiul pe la PNL.

Sa explicam! Anul acesta se revine la votul pe liste. Dupa experienta neplacuta a votului uninominal, care a marit la 600 numarul parlamentarilor, clasa politica a zis ca e cazul sa renunte la experimentele propuse de societatea civila. Si sa revina la vechea moda a listelor.

Aici e cazul sa facem o paranteza si sa explicam care a fost problema votului uninominal.

Romania nu a ales votul uninominal absolut, in care in Parlament mergea castigatorul votului din circumscriptie. Pentru ca legiuitorii s-au gandit ca aceasta varianta lasa descoperite optiunile politice ale celor care au votat cu pierzatorii. Mai simplu: daca acest sistem se aproba, in 2012 intrau in Parlament doar candidatii USL.

Si s-a mers pe votul uninominal proportional, in care, pe langa castigatorii votului nominal mergeau in Parlament si reprezentanti ai celorlalte formatiuni, conform cu votul politic. Bine, au spus unii, asta insemna ca in unele circumscriptii nu au mers in Parlament castigatorii, ci cei de pe pozitia 2 sau 3. Ei bine, nu. Daca un candidat obtinea majoritatea simpla a voturilor din circumscriptie, primea mandatul. Abia daca nu obtinea majoritatea, se punea problema redistribuirii.

Dar si aceasta metoda s-a impotmolit pentru ca nimeni nu a anticipat faptul ca romanii vor vota masiv USL. De fapt, s-a votat masiv impotriva PDL.

Asa ca se revine la vechiul sistem pe liste care macar ofera certitudinea unui numar fix de deputati si senatori.

Inseamna, deci, ca dispar cam 200 de parlamentari.

Adica, dintre actualii deputati si senatori multi vor ramane fara ciolan.

Si au intrat in pnica iar unii incearca, prin orice mijloace, sa intre pe cate o lista, daca se poate intr-o pozitie cat mai avantajoasa.