Dionisie si Teoria lunetistului

aaaaaaaa

Vine Dionisie si ma intreaba:

– Ba, tu stii Teoria Lunetistului?

Auzisem de ea, dar n-am vrut sa-l amarasc. Face el:

– Un lunetist cu identitatea ascunsa da avertismente politicienilor corupti: daca intr-un anumit interval de timp nu restituie tot ceea ce au furat, vor fi executati. Zice teoria ca, pe masura ce politicienii corupti sunt impuscati de lunetist, ceilalti se vor speria si ori nu vor mai fura, ori vor restitui ceea ce au furat. Asa ca, zic unii, un lunetist cu zece cartuse ar produce rezultate mai bune decat zece randuri de alegeri libere.

– Si tu ce crezi?

– Dincolo de faptul ca alegerea tintei este subiectiva, se bazeaza pe informatii greu de verificat, ca tactica poate fi copiata si ca nimic nu-ti da dreptul sa te erijezi in judecator?

– Da. In afara de argumentele astea.

– Pai zic in felul asta: ca daca as fi lunetist, ar trebui sa ma gandesc la mai multe tipuri de tinte. Coruptia nu este numai la politicieni, exista si in alte domenii. In Politie, Justitie, Invatamant, Sanatate. Politicenii sunt unii la Putere, altii in Opozitie.

Il impusti pe unul din Opozitie, nu rezolvi nimic. Il faci victima si dai argumente Opozitiei sa dea vina pe Putere. Daca e de la Putere, iar il victimizezi. In loc sa-i sperii pe ceilalti corupti, ii determini sa faca front comun. Sa uite de neintelegerile lor si sa se uneasca impotriva ta.

Impusti un politist, un judecator sau un procuror, il faci erou. Si sperii lumea. Daca impusti un profesor sau un medic, cazi in derizoriu. Vei determina intreaga tara sa te caute si sa-ti puna pielea pe bat.

In afara de cativa exaltati, lumea nu prea suporta sa vada sangele. Oricat l-ar uri pe vreunul, oricat ar striga sus si tare ca i-ar lua gatul, n-ar fi in stare sa apese pe tragaci si nici nu ar suporta ideea ca ala a fost omorat.

– In concluzie?

– Ideea este ca nu reusesti sa faci nici o schimbare daca omori pe cineva caruia i-ai dat avertisment. Daca se cunoaste suspiciunea de coruptie, daca se cunoaste ca exista o amenintare si daca se stie ca o persoana s-a erijat in judecator si ucide tinte alese dupa o anumita logica, rezultatul va fi invers. Vei deveni tu o tinta.

– Deci, teoria lunetistului este gresita?

– Nu. Nu de tot. Alegerea tintei este gresita. Daca doresti sa produci o schimbare in societate, nu alegi tintele in mod logic. Pentru ca vei primi raspunsuri logice. Nu! Tintele trebuie alese astfel incat sa nu ofere nici o posibilitate de identificare a unui tipar. Pentru ca asa nu se va reactiona logic. Nimeni nu va sti de ce au fost ucise persoanele respective. Politicienii din Opozitie vor da vina pe incompetenta Guvernului, cei de la Putere vor acuza Opozitia ca se afla in spatele evenimentelor, fortele de ordine vor fi depasite, lumea va emite teorii ale conspiratiei.

– Adica un mix intre Teoria lunetistului si Teoria haosului …

– Gandeste-te ce forte pot fi dezlantuite prin negarea logicii. Poti rasturna Guverne ucigand aparent la intamplare. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este ca totul trebuie sa para un accident.

– Ca la Colectiv?…

– …