Smecherenia Pamântului

In mod normal, povestea cumpararii “Cuminteniei Pamântului” ar trebui sa o citim intr-un comunicat al DNA, care sa anunte ca s-a inceput urmarirea penala pentru abuz in serviciu. Cel putin. Orice alt premier ar fi fost la Palatul Victoria, avea acum dosar penal.

Am mai spus povestea; dar, intre timp au aparut noi dovezi. Desi indirecte, acestea atesta ca statul român a platit 25.000 de lei la finele anilor ’50 pentru a cumpara statuia. In 1957, când un salariu de 500 de lei era unul bun, suma era importanta.

Dupa 1989 a urmat un proces in care mostenitorii si-au luat inapoi statuia pe baza unor marturii ale unor persoane care au auzit ca aceasta ar fi fost confiscata. Nici o dovada concreta, doar vorbe. Drept este ca nici Statul nu a facut vreun efort sa dovedeasca faptul ca detine opera in mod legal. Si nici acum nu vrea si nici nu permite accesul la arhivele Ministerului Culturii.

Dar astea sunt deja fapte consumate. Statul a decis ca doreste sa rascumpere “Cumintenia Pamântului”. Fostul guvern a stabilit ca mai mult de 5 milioane de euro nu plateste. Negocierile au durat luni de zile.

Intre timp a intervenit momentul Colectiv, s-a schimbat guvernul iar noul Executiv a decis extrem de rapid ca pretul e de 11 milioane. Si a demarat o campanie de donatii, prin care urmarea sa adune jumatate din suma de la populatie. Stim cu totii ca aceasta campanie, care, de fapt, se dorea a fi una de imagine pentru guvernul Ciolos, a dat chix.

Românii au donat, cu greu, doar un milion de euro. Tinem minte ca s-a spus mereu ca daca nu se strânge suma necesara, acesti bani vor fi restituiti. Ei, bine, nu. Pe ultima suta de metri s-a aflat ca, de fapt, guvernul se angajase sa plateasca intreaga suma din bani publici in cazul in care campania de donatii nu reuseste sa adune cinci milioane.

Revenind la problema juridica, abuzul in serviciu pare clar: o expertiza independenta a stabilit ca opera lui Brâncusi valoreaza 5 milioane de euro, dar guvernul a decis sa plateasca din bani publici, 11 milioane. Ia sa incerce un primar sa plateasca mai mult decât face o lucrare! Se trezeste imediat cu dosar penal.