Manualul de istorie de dinainte de 1989
Manualul de istorie de dinainte de 1989
Ne intrebam intr-una de ce cuvintele “patrie” si “patriotism” nu mai au nici o rezonanta in sufletele copiilor sau de ce elevii de scoala generala sau liceenii se lasa prostiti de povesti inventate pe care le citesc pe Facebook. De ce are succes teoria protocronista a “Daciei, izvor al civilizatiei europene”. De ce unii care se considera formatori de opinie si presteaza pe la televiziuni au impresia ca Romania a furat Dobrogea de la bulgari iar altii, care se cred destepti, il cred pe cuvant pe Boia cand da de pamant cu istoria nationala.

Istoria, spunea Balcescu, e cartea de capatai a unei natii. Romanii, insa, din varii motive, renunta la istorie. Ceea ce invata copiii la scoala nu mai este istorie; este o peltea corecta din punct de vedere politic, pentru a nu cumva sa suparam pe cineva.

Am comparat cuprinsul de la manualul de istorie de clasa a VIII-a de dinainte de 1989 cu cel al unuia din manualele aflate acum in scoli, cel al editurii SIGMA.

Manualul de istorie valabil anul acesta
Manualul de istorie valabil anul acesta
Si m-am speriat. In vreme ce manualul vechi rezerva nu mai putin de 18 pagini statului dac de la Burebista la Decebal, actualul manual rezolva toata societatea dacica, razboaiele romane, cultura in numai doua pagini. Integrarea geto-dacilor in lumea romana este expediata de manualul actual in alte doua pagini, in vreme ce manualul de dinainte de 1989 avea noua pagini pentru “Romanizarea daco-getilor” si inca sapte pentru tema continuitatii daco-romanilor in spatiul carpato-danubiano-pontic.

In numai opt pagini, manualul contemporan inghesuie toata istoria tarilor romane din secolele XIV – XVI – Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Vlad Tepes, Petru Rares, Mihai Viteazul si asa mai departe. OPT pagini, cu tot cu un studiu de caz! Adica, niste teme care in vechiul manual erau studiate pe parcursul a 63 de pagini. Plus alte zece pagini pentru Mihai Viteazul!

Desigur, sunt constient ca exista o diferenta intre cele doua manuale si anume ca acela de dinainte de 1989 se oprea la Revolutia lui Tudor Vladimirescu, cel de acum acopera intreaga istorie, pana in zilele noastre.

Chiar si asa, diferenta este enorma si nu numai la spatiul atribuit perioadelor istorice, ci si la modul in care sunt impartite temele. Vechiul manual punea accent pe lupta romanilor pentru supravietuire, pe razboaiele purtate pentru pastrarea suveranitatii si a independentei.

Nu e cazul manualului actual.

Romanii nu au nevoie sa stie ca stramosii lor au murit sa-si apere tara, nu luptandu-se sa apuce o tigaie la reducere la vreo inaugurare de magazin. Romanii trebuie sa stie ca sunt niste puturosi betivi, fara istorie si, eventual, tolerati in spatiul asta geografic, numai buni sa munceasca aproape pa gratis pentru transnationale si, uneori, sa moara in razboaiele altora.