Unirea este un concept romantic si prea putin realizabil, astazi. E frumos sa vorbim despre unirea cu Republica Moldova , e bine ca au loc schimburi culturale si comerciale, e foarte bine ca exista o anumita dorinta de unificare, insa pana la realizarea acestui demers mai este.

Ca si altadata, problema nu depinde exclusiv de noi; am obosit sa tot explic faptul ca Unirea de la 1859 nu s-ar fi putut realiza daca nu existau conditii externe favorabile si daca, in principal, nu exista Napoleon al III-lea care se temea de expansiunea Rusiei catre Mediterana. Unirea de la 1859 s-a facut pentru ca Principatele Romane au avut alaturi Franta, din motivulde mai sus, Sardinia (pe atunci o putere europeana si care visa la un precedent pentru unificarea Italiei) si Prusia (care, la fel, visa unificarea Germaniei). Impotriva au fost Anglia (si nu trebuie sa uitam asta), Austria (care se temea ca romanii din Transilvania vor capata curaj pentru a-si cere drepturile), Turcia. Rusia a stat in expectativa, nici nu a pus umarul, dar nici nu a pus piedici cum au pus Turcia si Austria.

O unire a Romaniei cu Republica Moldova are nevoie si de aprobarea Rusiei, dar si de aprobarea UE (care inseamna Germania) si SUA (care inseamna, de fapt, NATO).

Dar si chiar daca aceste dificultati ar fi depasite, exista in Moldova o problema care se numeste Autonomia Gagauza. Daca Romania va recunoaste aceasta autonomie, se vor ridica politicienii maghiari care vor cere acelasi drept pentru Tinutul Secuiesc. Daca nu o va recunoaste, vor fi tulburari in Gagauzia.

Mai exista o problema care se numeste Partidul Comunist. Legal in Moldova, imposibil de legalizat in Romania.

Problema Transnistriei deja nici nu mai merita amintita.

Acestea fiind spuse, tabara de corturi aparuta in Bucuresti nu numai ca nu ma impresioneaza, dar imi ridica si multe semne de intrebare. Pentru ca am mai vazut aceasta modalitate de a face presiuni. In Serbia, Ucraina, Georgia, iarasi in Ucraina, Kârgâzstan, Tunisia, Egipt, Venezuela, Azerbaidjan.

Intrebarea este cine doreste un Maidan in Bucuresti, chiar in preajma alegerilor parlamentare?

1 COMENTARIU