Julien Assange, omul care a stat in spatele unor dezvaluiri incredibile despre modul in care administratia Bush conducea asazisele “razboaie impotriva terorii”, demascand abuzuri, torturi si alte atrocitati, se afla de mai multi ani adapostit de Ambasada Ecuadorului din Londra.

Pentru ca SUA nu au reusit sa convinga tarile europene sa-l extradeze deoarece UE inca mai pune la mare cinste, macar declarativ, libertatea de exprimare, lui Assange i s-au inscenat niste acuzatii de viol. De fapt, acuzatia era ca i s-a spart prezervativul, si din cauza asta, partenera lui a depus plangere.

Cum urma sa fie arestat pentru aceasta acuzatie ridicola si, evident, extradat in SUA de Anglia, s-a adapostit la Ambasada Ecuadorului, care i-a acordat azil politic, insa, nu a reusit sa-l scoata din tara deorece nu s-a gasit nici o modalitate prin care Assange sa fie dus la aeroport fara ca pe drum sa fie interceptat de agentii britanici.

Anul acesta, Wikileaks a anuntat ca va face publice o serie de documente compromitatoare pentru Hillary Clinton, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA.

Asa ca, in aceasta toamna, a fost pusa la punct o operatiune care incerca sa-l compromita pe Assange si sa-l prezinte drept pedofil si agent rus.

Pentru ca acestea sunt cele doua spaime mari inoculate publicului american: posibilitatea ca o persoana sa abuzeze de un copil sau/si sa fie in solda Rusiei.

Cazul este prezentat pas cu pas de WikiLeaks si incepe in septembrie, cand lui Assange i s-au propus un milion de dolari, care ar fi provenit de la guvernul rus, pentru a face publicitate unui site de dating.

Avocatii lui Assange resing oferta si spun ca li se pare o incercare de inselatorie menita sa aduca atingere reputatiei clientului lor.

Ulterior, site-ul a incercat sa induca ideea ca Assange a fost reclamat de o adolescenta de 8 ani, din Bahamas, care ar fi fost abuzata online. Povestea este complicata: pustoaica ar fi intrat pe contul mamei sale si Assange ar fi inteles ca e vorba despre o minora si i-a spus tot felul de chestii.

Un dosar al “investigatiei” a fost introdus in reteaua UN Global Compact (o asociatie de lupta impotriva abuzurilor sexuale sub egida ONU) de catre site-ul de dating, apoi introduce o reclamatie in sistemul judiciar britanic. Pe baza raportului existent pe site-ul ONU si al plangerii din justitia britanica, firma care administreaza site-ul emite un comunicat de presa prin intermediul companiei specializate PRWeb newswire.

Doar ca lucrurile nu evolueaza bine.

A doua zi, UN Global Compact anunta delistarea site-ului de dating dintre membrii sai din cauza unor probleme “de integritate”.

Compania care administreaza site-ul reactioneaza si reclama ca a fost delistata ca urmare a amenintarilor lui Assange.

Avocatii lui Assange redacteaza un raport in care concluzioneaza ca toata povestea miroase a complot menit sa-l compromita pe acesta. La o zi dupa aceasta, povestea cu “pedofilia” lui Assange este preluata de un site apropiat de Partidul Democrat si de conturi de Twitter pro-Clinton.

Povestea intreaga se poate gasi aici.

Ce s-a intamplat mai departe? Mentorul lui Assange si directorul WikiLeaks, Gavin MacFadyen, moare subit. Avea 76 de ani, dar sa recunoastem ca timingul este ciudat. Legaturile la Internet ale lui Assange sunt taiate iar despre el nu se mai aude nimic.