Cine a creat noile uniforme ale Armatei?

Stanga:, uniforma proiectata de Agentia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare. Dreapta: uniforma prezentata de MApN. Se observa diferente la guler, lipsa velcro la piept sau culoarea diferita la materialul de deasupra protectiilor genunchiului.
Stanga:, uniforma proiectata de Agentia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare. Dreapta: uniforma prezentata de MApN. Se observa diferente la guler, lipsa velcro la piept sau culoarea diferita la materialul de deasupra protectiilor genunchiului.

Dincolo de faptul ca propunerea pentru noile uniforme de lupta ale Armatei Romane copiaza in detaliu designul uniformelor americane (asa cum dupa 1947 uniformele romanesti au copiat uniformele rusesti), exista o intrebare care trebuie sa-si gaseasca raspunsul: cine a realizat uniformele?

In declaratiile oficiale se spune ca proiectul de creare a noilor uniforme a inceput in luna aprilie a anului trecut, “prin solicitarea de la operatorii economici care au participat la ultima procedura de achizitie a costumului de instructie a unor mostre de tesatura cu caracteristici superioare celei din care sunt realizate tinutele aflate in prezent in dotare, cu un camuflaj care sa asigure mascarea atat in zona temperata, cat si in cea calda”.

Insa aceste date sunt contrazise de Revista Fortelor Terestre care publica pe 7 martie 2015 un articol dedicat noului “costum de lupta” si in care se spune ca:

1. materialul a fost testat in laboratoarele Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare in urma cu doi ani, deci inca din 2013

2. camuflajul digital a fost realizat tot de Armata, prin catalogarea modelelor naturale ale Romaniei, crearea unui soft dedicat, introducerea in computer si generarea de modele care sa fie valabile pentru teritoriul tarii noastre. Aceasta etapa a inceput in urma cu patru ani (fata de data articolului), deci din 2011.

În anul 2014, Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de beneficiar, a făcut o solicitare în care, pe lângă partea de camuflare, a formulat şi anumite cerinţe privind protecţiile coatelor şi genunchilor şi o anumită ergonomie a costumului, ei dorind o ţinută de luptă, nu una de cazarmă. Acele cerinţe au fost transpuse în această ţinută, cu mai puţine buzunare, aşezate ergonomic, înclinate, să poată fi accesate în momentul în care militarul poartă o vestă de protecţie balistică. Link

Seful Laboratorului de tehnologii pentru protecţia indirectă a forţelor din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare spunea in martie 2015 ca noua uniforma este deja in testare la beneficiar.

Or, vine MApN si spune acum ca abia in aprilie 2015 a inceput operatiunea de creare de noi uniforme, adica la o luna dupa ce Revista Fortelor Terestre spune ca uniforma era deja in testare. In plus, materialul si modelul de camuflaj nu mai erau cele create de Armata, ci cele propuse de furnizorii de haine.

Ce concluzie se poate trage de aici? Ca vorbim de doua operatiuni diferite de creare a uniformelor militare.

Intrebarea care vine logic este ce s-a intamplat cu uniformele create si testate de laboratoarele Armatei?

O alta intrebare, extrem de importanta, este legata de copyrightul modelului de camuflaj. Pentru ca daca Armata a dezvoltat modelul, ar fi interesant de stiut daca producatorul uniformelor are permisiunea legala sa il reproduca si cine a inregistrat, daca a inregistrat drepturile de autor. Nu e de gluma, problema a fost observata si in SUA, unde Pentagonul da banii pentru cercetare, dar firmele care produc uniformele inregistreaza copyrightul pentru modelul de camuflaj.