Ce s-a schimbat in anul de dupa #Colectiv?

Mentalitatile, in nici un caz; romanii sunt la fel de ingusti la minte si usor de manipulati ca si inainte.

Cea mai importanta schimbare, dincolo de cladiri inchise si de cluburi “underground” desfiintate, este ca sistemul sanitar nu mai are capacitatea sa primeasca victimele unui accident colectiv. Daca acum un an cele 200 de victime ale incendiului au fost primite mai bine sau mai rau in spitalele din Bucuresti, astazi sistemul sanitar refuza sau se codeste si cand e vorba de 1-2 persoane.

Cunoasteti cazul cu pacientul trimis in Bulgaria pentru ca nu mai erau locuri in spitalele din Bucuresti? Sau cazul cu boschetarii incendiati la Galati care erau refuzati de clinicile bucurestene?

Sistemul de urgente reactioneaza la atacurile din media. Incearca sa reduca pierderile. Si decat sa fie acuzati ca au pierdut un pacient, medicii prefera sa nu-i mai accepte. Este o reactie logica la un comportament ilogic al mass-media, care a facut din doctori o tinta pentru a-si promova interesele legate de privatizarea sectorului sanitar.

Dar, dupa cum spuneam, romanii sunt prea putin interesati sa cerceteze cum stau lucrurile si sa puna cap la cap niste idei pentru a trage o concluzie.

Pompierii au tras propriile concluzii in anul scurs de la incident:

Pompierii sunt conduși de un jandarm

Un procent covârșitor din inspectoratele județene pentru situații de urgență din țară au în conducere inspectori-șefi, prim-adjuncți sau adjuncți – împuterniciți. Aceștia ocupă aceste posturi în urma pensionării predecesorilor lor.

Programul 24 cu 48 continuă chiar dacă eficiența sa nu a fost dovedită

Pompierii au fost dotați cu 3 morgi mobile în valoare de peste 1.000.000 de euro. Morgi mobile care presupun activități ce nu se regăsesc în atribuțiunile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Se recurge la recrutarea/angajarea de personal din surse externe după criterii de competență ce permit angajarea, spre exemplu, a unui absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport pe post de locțiitor șef Centru Operațional Județean – o funcție care presupune abilități de coordonare a intervențiilor

Urmează dotarea pompierilor cu o serie de containere în valoare de aproape 50 de milioane de euro…

A avut loc un exercițiu amplu de alarmare în caz de cutremur și se vorbește pe la colțuri cu groază de un al doilea

Organigrama Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a îmbogățit cu noi Direcții și Servicii cu funcțiile aferente