Romania s-a trezit, de dimineata, cu un exercitiu de cutremur. Autoritatile au zis ca acum, imediat dupa cutremurul din Italia de aproape 7 grade si dupa unul in Vrancea de vreo 4 grade e momentul cel mai potrivit sa se verifice modul in care serviciile de urgenta pot interveni daca Romania ar fi lovita si ea de un seism de vreo sapte grade.

In mod surprinzator, cutremurul a ocolit orasele cele mai vulnerabile – Focsani sau Bacau – si a lovit Iasul sau Bucurestiul, orase catre care au fost directionate unitatile de interventie. Din Bacau, de exemplu, au plecat 130 de pompieri si 17 masini catre Bucuresti iar la Iasi au fost adusi pompierii din Botosani.

E interesant, de exemplu, ca Bacaul nu a fost lovit nici de seism, dar nici de greva cadrelor medicale.

Cum de exercitiul acesta stiau doar presedintele, premierul si ministrul de interne, putem sa ne gandim ca cineva a incercat si a reusit sa blocheze greva medicilor printr-o metoda mai putin conventionala.

Spun asta pentru ca:

– un exercitiu de o asemenea amploare nu se realizeaza la o asa mica distanta de evenimente similare – ma refer la seismul din Italia. Pur si simplu, in astfel de momente, se incearca sa se reduca panica, nu sa se creeze o isterie nationala.

– teoretic, Bacaul ar fi mai afectat de un cutremur, fiind mai aproape de falia din Vrancea. Dar Bacaul, unde medicii nu au intrat in greva, nu a fost prins in scenariul exercitiului

– Guvernul a incercat sa puna batista pe tambal si sa determine medicii sa reia lucrul, folosind o multime de argumente si amenintari, dar nu a reusit. Cu exercitiul acesta, a determinat medicii sa reia lucrul fara sa obtina nimic din ceea ce au solicitat

FOTO: ISUJ Bacău – Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Bacău