Aproape pe neobservate, a inceput campania electorala. De fapt, primul semn al inceperii campaniei a fost… disparitia bannerelor si mesh-urilor cu fetele candidatilor. Pentru ca numai la noi se poarta treaba asta: sa se interzica in campanie amplasarea de bannere electorale care sa depaseasca formatul A3.

Am mai scris si la locale pe tema asta, pur si simplu, singura explicatie pentru care legea are aceasta interdictie este ca cineva a vrut sa ajute partidele mici, fara resurse financiare.

O caracteristica a acestei campanii electorale este faptul ca lipsesc, pe plan local, lansarile de candidati. Alea clasice, cu mii de participanti, concerte si asa mai departe. Partidele au preferat sa-si prezinte candidatii in intalniri cu presa, mult mai putin costisitoare si cu mai putine batai de cap.

Campania asta mai este caracterizata si de ocolirea unor teme importante pentru societate. Cea mai evitata tema este cea a reformei Justitiei. Cam toate partidele au avut lideri arestati si condamnati. Unii pe drept, altii pe motive cel putin indoielnice. S-a vazut si la locale ca alegatorul s-a invatat sa citeasca printre randurile comunicatelor emise de Parchete si alege cum vrea el. Cel mai recent caz este cel al primarului de la Rm Valcea, al carui proces, in urma caruia a fost condamnat la trei ani de inchisoare, a fost desfiintat de CEDO.

Din pacate, in afara de Tariceanu (ALDE) nimeni nu mai are curajul sa puna in discutie problema.

Si este de inteles intrucatva aceasta atitudine, de vreme ce orice incercare de a pune pe tapet problema arestarilor pe baza de denunturi si a condamnarilor la ultima instanta atrage dupa sine reactia disproportionata a agentilor de influenta deghizati in formatori de opinie si a acoperitilor din presa.

Programele electorale se discuta prea putin; exista unele partide cu oferte interesante, altele care pur si simplu iau la misto inteligenta alegatorilor, insa nu se discuta aceste teme. Intreaga batalie electorala este concentrata pe atacul direct la liderii partidelor, pe aceeasi campanie negativa: sa nu iasa aia ca va fi rau, votati-ne pe noi ca va fi bine si la vara cald!

Desigur, argumentele electorale sunt in ton cu inteligenta electoratului. Nu ne facem iluzii ca romanii au invatat sa analizeze ideile si programele politice; in fond tot negativ se va vota si de adata asta.

Nu se poate discuta despre aceasta campanie electorala fara a pomeni de struto-camila Ciolos, un mutant electoral patentat in Romania care le interzice membrilor cabinetului sa se implice in politica pe motiv ca sunt tehnocrati, dar care nu are nici o problema in a-si inchiria imaginea unor partide.

Nu discut aici performanta guvernarii; vorbesc doar de acest paradox politic carora unora le pare perfect normal, dar care nu are ce cauta intr-un sistem politic bazat pe democratia reprezentativa: cine doreste Puterea, trebuie sa candideze! Puterea emana de la popor si numai poporul prin intermediul mecanismului electoral poate legitima un conducator.

E suficient ca de un an de zile avem un guvern format din oameni care nu doar ca nu au fost alesi in urma unor alegeri, dar nici nu au si nu-si asuma vreo responsabilitate pentru ceea ce fac. Daca vrem responsabilitate, atunci sa o cerem de sus in jos!