Suntem abia la mijlocul lui noiembrie, iarna calendaristica nici nu a inceput si deja pentru a treia oara de cand a venit frigul si s-a dat drumul la caldura cand sistemul de termoficare cedeaza. Vreo 6.000 de apartamente au ramas doua zile fara caldura si apa calda; astazi elevii de la Colegiul National Gheorghe Vranceanu au fost trimisi acasa ca sa nu inghete in clase.

Situatia este cat se poate de proasta si din pacate, fara rezolvare imediata.

Motivul se stie: ani de zile CET-ul a fost folosit pe post de pusculita electorala. Dupa ce bacauanii au inceput sa paraseasca in masa sistemul centralizat de termoficare, satui sa plateasca prea mult pentru frigul din case si pentru apa rece livrata la pret de apa calda, edilii s-au gandit ca ar fi cazul sa inlocuiasca tevile prin care se livra agentul termic.

Si au transformat orasul intr-un santier fara cap si fara sfarsit, care nici nu a fost finalizat si care va si consuma o caruta de bani (chiar daca majoritatea banilor vin de la UE).

Rezultatul este ca reteaua primara e varza, reteaua secundara inca nu e gata si cand pocneste cate o conducta, mai bine de jumatate de oras ramane fara caldura.

Intereseaza pe cineva?

Politicienii au de mult centrale pe gaz, asa ca ii doare undeva de frigul din apartamentele bacauanilor.

Pe de alta parte, CET a intrat in faliment si nici noua companie, Thermoenergy nu pare sa se simta prea bine.

Dar, cum spuneam, problema nu este pe agenda publica. Nici macar nu e un subiect de dezbatere electorala si, totusi, suntem in campanie.

De dce? Poate pentru ca abonatii ramasi in sistemul centralizat nu conteaza foarte mult in calculul politic…