Un deja-vu cu Trump

213

 

 

 

Exista o secventa dintr-un film italian care descrie foarte bine efectul victoriei lui Donald Trump asupra establishmentului american: “Una vita difficile”, din 1961, cu Alberto Sordi.

El, fost partizan antifascist, se amesteca in jocurile politice de dupa razboi. Dar nu despre asta e vorba. In Italia are loc un referendum. Populatia trebuie sa aleaga: tara ramane monarhie sau devine republica.

Silvio (interpretat de Alebrto Sordi), republican si de stanga, este invitat sa ia masa la o familie aristocrata, regalista pana in maduva oaselor.

In momentul in care trebuie sa se serveasca mancarea, se anunta la radio rezultatele votului. Crainicul anunta prima data numarul de voturi in favoarea mentinerii monarhiei. Cand aud cifra, aristocratii izbucnesc in urale si ciocnesc paharele: numarul este semnificativ.

Urmeaza, insa, numarul voturilor in favoarea republicii, se dovedeste ca alegatorii au decis ca monarhia este de domeniul trecutului.

Stupoare. Unele femei izbucnesc in plans. Nimanui nu-i mai arde de mancare. Toata lumea pleaca si la masa raman Silvio si prietena sa, care se infrupta copios, serviti cu foarte mare amabilitate si bucurie abia disimulata de personalul casei.