Poveste dintr-o tara apropiata

Vineri, dupa-masa, domnul B. intra hotarat in oficiul postal, astepta regulamentar la rand, si prezenta femeii de la ghiseu tidula:

– Am venit sa ridic o recomandata pentru socrul meu.

Functionara de la ghiseu nu se pierdu cu firea. Lua peticul de hartie, il studie o clipa si apoi emise pe un ton ferm, ce nu admitea replica, decizia:

– Nu se poate azi. Recomandata abia a sosit, este la postas, nu va putem da scrisoarea. Veniti in alta zi.

A doua zi era sambata si posta nu mai lucra in ziua de sambata de mai multi ani. Cum duminica era zi libera prin lege, domnul B. sosi la oficiul postal abia luni, pe la orele 10.00 dimineata.

Astepta sa-i vina randul la ghiseu si ii spuse functionarei de recomandata.

– Ne pare rau, nu se poate, inca nu a venit masina cu trimiteri, explica, doct, femeia. Veniti mai tarziu, mai dupa-amiaza.

Domnul B. nu putut sa vina in acea dupa-amiaza. Avu un program mai lung la serviciu si cand termina, trecuse de ora 18.00, ora la care oficiile postale se inchideau.

Asa ca marti, pe la amiaza, domnul B. se infiinta din nou la oficiul postal. Cum statea la coada la unul dintre ghisee, vazu ca celalalt s-a eliberat. Vru sa prezinte recipisa functionarei postale de la acel ghiseu, dar fu refuzat ferm:

– Mergeti la colega de la celalalt ghiseu!

Domnul B. merse la celalalt ghiseu, si cand ii veni randul, prezenta foita de hartie.

– N-aveti acelasi nume cu destinatarul si nici nu locuiti la aceeasi adresa, nu va putem da recomandata, ii spuse, insa, femeia.

Domnul B. ar fi vrut sa o intrebe de ce nu i-a spus acest lucru de prima data. Sa nu mai faca trei drumuri degeaba la oficiul postal. Dar a renuntat. Nu ar fi avut nici un sens.

Daca ar fi fost intr-o tara civilizata, cum e, de exemplu, Franta, domnul B. ar fi scos Kalasnikovul si ar fi ciuruit oficiul postal; ce diferenta sa fie intre glumele proaste ale revistei Charlie Hebdo si glumele de-a dreptul tampite ale birocratiei romanesti?!

Dar domnul B. nu era nici in Franta si nici in Fasia Ghaza, sa traga cu o racheta artizanala in cladirea Postei. Nici macar in Coreea de Nord, unde s-a auzit ca functionarii indezirabili ar fi executati cu tunul.

Asa ca se multumi sa cumpere o papusa si niste ace. Stia o incantatie de provocat dureri de cap numai bune sa declanseze adevarate crize de violenta conjugala pur romaneasca.