Campania electorala se apropie de final si pot sa spun ca a fost cea mai plictisitoare campanie la care am asistat. O campanie de domnisoare, daca pot zice asa, lipsita de vechile dispute de idei, de confruntarile spectaculoase dintre candidati si chiar de micile scandaluri dintre grupurile de lipitori de afise.

PSD va fi marele castigator al acestor alegeri desi partidul nu a facut mare efort pentru asta. Sa ne intelegem, probabil este partidul care a lucrat cel mai mult (programe, calcule, etc.) dar intreg efortul realizat de PSD nu ar fi putut sa-i aduca asa de multe procente. Practic, rezultatul social-democratilor va fi unul muncit, dar nu justificat pe deplin de munca partidului.

Din nou PSD castiga pe baza greselilor adversarilor.

Asta nu inseamna ca trebuie sa minimalizam disciplina de partid care domneste in PSD, munca activistilor, a ideologilor si a vectorilor de imagine. Victor Ponta a facut spectacol pe Facebook batandu-si adversarii cu propriile arme; a fost luptatorul de gherila digitala care a atacat inamicul acolo unde-l durea mai tare si a gasit mereu textele potrivite pentru a-si incuraja alegatorii.

Alegerile din aceasta iarna nu a mai prins PSD nepregatit pe retelele sociale; as putea spune ca partidul a invatat din experienta ultimului an si s-a pregatit de lupta. A invatat sa scrie texte, sa le promoveze, sa le distribuie prin intermediul membrilor sai.

Dincolo, PNL, principalul adversar de la inceputul campaniei, este ca un boxer care si-a luat pumni in cap si nu mai este capabil sa reactioneze.

PNL se pregateste de un scor umilitor la aceste alegeri. Atat la nivel national dar si local, in Bacau, cel putin, scorul fiind asteptat sa fie sub cel de la locale. La nivel national, liberalii au intrat intr-un joc periculos mizand doar pe imaginea lui Ciolos. Numai ca, premierul este folosit si de USR, care va lua din procentele liberalilor asa cum USB a luat in vara la alegerile locale din Bucuresti.

Trei saptamani de campanie electorala si o luna de precampanie au fost pierdute de liberali inchinandu-se la icoana lui Ciolos. Dar Ciolos, desi “tehnocrat” ca si Stolojan, nu are legenda acestuia. S-a incercat crearea unei imagini de om serios, muncitor si care sta la cozi, dar, sa ne scuzati, campania a avut efect de bumerang.

Pe plan local, ca de obicei cand sunt lasati de capul lor, liberalii au tras fermoarul la portofele – ca sa le inchida, doar nu credeati altceva – si asteapta sa fie alesi de Sfantul Duh. Dupa alegeri o sa va spun povestea modului in care liberalii bacauani si-au umilit cel mai bun activist pe care-l aveau si au scapat de el informand conducerea ca se pregateste sa candideze independent.

In rest, ALDE va obtine, probabil, un scor peste media nationala pe baza voturilor de la Moinesti iar PMP, probabil va trece pragul.

Va fi interesant de vazut ce scor va obtine USR.

Problema cu partea de jos a clasamentului este ca in judetul Bacau exista doi candidati independenti. Asta inseamna ca voturile date lor sunt pierdute – evident – de partide.

Liderul sindicatului postasilor – Sorin Sova – va aplica aceeasi strategie ca la alegerile locale, cand a castigat un loc in Consiliul Judetean ca independent mizand pe voturile putine dar sigure aduse de angajatii Postei si familiile lor.

Concluzia este ca daca votul pentru partidele din subsol este disipat, la redistribuire vor castiga partidele mari. Adica, daca partidele mici obtin sub 5% (sau peste prag dar la nivel national partidul nu atinge pragul) voturile acestea vor ajunge la PSD si PNL prin redistribuire.

Mai e o saptamana. Lumea este curioasa ce se va intampla in aceasta saptamana pentru ca e clar ca fara o lovitura psihologica, trendul votului nu se mai poate schimba.

2 COMENTARII

  1. Tare-mi pare ca PNL nu mai e acum decat PDL cu numele schimbat. Ceo veniti de la PDL i-au incalecat pe cei de la PNL si ii domina. Nu m-as mira ca toata aceasta letargie a liberalilor sa nu fie decat o miscare a PDL-ului care sa le arate liberalilor ca nu-s in stare de nimic pentru ca sa preia ei conducerea partidului., eventual prin unificarea cu PMP si preluarea conducerii de catre Basescu.