Philosophum non facit barba spuneau romanii acum doua mii de ani. Nu barba te face filosof dar, se pare, ca in zilele noastre barba te face indecent. Cel putin asa rezulta din declaratiile directorului unui colegiu din Bacau, unde mai multi elevi au fost dati afara de la ore pe motiv ca purtau barba.

Am vazut ca multa lume a sarit sa apere decizia, spunand ca asa le trebuie alora daca nu s-au ras.

Inainte de a comenta, sa precizam ca legislatia actuala interzice in mod expres eliminatul de la ore pentru astfel de chestiuni. Sa ne amintim de cazul de acum cativa ani cand aproape toti elevii Colegiului Eminescu au fost dati afara din scoala pe motiv ca nu aveau uniforme.

Principala acuza la adresa elevilor a fost ca nu erau “decenti”. Cine stabileste ce inseamna “decent”? Inainte de 1989, profesorii ii tundeau pe cei care aveau plete tot pe motiv de indecenta. Daca aveai parul mai mare te puteai trezi saltat pe strada de militieni si dus la tuns.

Am vazut elevi de la licee considerate de elita din oras, elevi care, ia ghiciti!, aveau barba sau cioc si nu deranjau pe nimeni.

Pana la urma nu parul, nu barba, nici chiar hainele nu ar trebui sa conteze, ci prestatia de la ore, atitudinea fata de profesor.

Apropo, daca intrati in Colegiul Economic pe la intrarea profesorilor, trageti putin cu ochiul si la bustul lui Ion Ghica, cel care a dat numele liceului. O sa vedeti ca si dansul avea barba.

Dar poate din cauza barbii a fost lasat afara…