Galetile de laturi revarsate azi in capul celor care nu au votat cum trebuie demonstreaza, daca mai era nevoie, faptul ca partidele care au pierdut alegerile nu au inteles ce se intampla. Pur si simplu, au mers pe aceeasi idee de campanie emotionala, acuzatoare, bazata pe spaime, cand electoratul era deja obosit de atatea emotii cu care fusese pacalit in ultimul an.

Desigur, cum am mai spus, o parte din meritul pentru rezultat il are si PSD, dar, pentru diferenta dintre un scor obisnuit de 35% pana la ceea ce a iesit trebuie sa multumim propagandistilor inhamati la caruta PNL, USR, M10.

Electoratul a fost tocat zi de zi timp de un an cu doua mari teme: cat de genial este guvernul Ciolos si cat de rau va fi daca se intoarce PSD. Iar alegatorul a vazut ca, de fapt, guvernul Ciolos nu e deloc genial, ci, din contra. A vazut cum ministrii sunt schimbati in fiecare luna, cum se blocheaza decizii care ar fi fost in favoarea cetateanului. Si a vazut ca in ciuda retoricii propagandiste, imparatul e gol.

Am o teorie pe care am mai sustinut-o si in alte ocazii: propaganda are efecte fantastice pe termen scurt, dar aceste efecte nu pot fi mentinute pe termen lung.

Am trait un an de zile, de la momentul Colectiv, intr-o bula propagandistica. Cei tineri nu o recunosc, noi, astia mai batrani, ne-o amintim de dinainte de 1989, cand ni se spunea ca o ducem tot mai bine desi vedeam ca e tot mai rau.

Or, lumea s-a saturat. S-a saturat de propaganda, de emotii, de manipulare, de motive si vrea altceva.

Nu mai vorbesc de asa-numita “majoritate muta”, cea care a vazut excesele, incepand cu “Revolutia Colectiv” care a fortat demisia Guvernului Ponta. Care nu au fost vizibili pentru ca nu au iesit nici in strada si nici nu s-au certat pe retelele sociale.

Reactia celor dezamagiti de rezultatele alegerilor poate fi inteleasa, dar nu poate fi acceptata. Democratia inseamna acceptarea rezultatelor alegerilor iar aceasta reactie nu are nimic democratic in ea.

Interesant este ca, vad pe retelele sociale, majoritatea reactiilor de acest fel vin din strainatate, de la aceiasi romani care traiesc cu impresia ca stiu mai bine decat cei ramasi in tara ce trebuie facut sau votat.