Propagandă. Propagandă peste tot

0
73

Francezii au stins luminile pe pe turnul Eiffel pentru a marca “masacrul civililor” din Alep. De doua zile, presa occidentală numai asta transmite după ce armata siriană a eliberat ultimele cartiere din orașul ocupat de patru ani de așa-numita “Opoziție moderată”, adică jihadiștii neafiliați la Daesh (ISIS).

Dacă nu știți cine sunt cei din “Opoziția moderată”, căutați imaginile cu baiețelul de 10 ani căruia “moderații” i-au tăiat gătul cu un cuțit în fața camerei video. Episodul a cam bulversat propaganda americană, dar episodul a fost repede depășit, grație unui fotogenic băiat rănit într-un bombardament și a cărei poză a fost publicată de presa occidentală la foc automat.

Revenind la eliberarea Alepului, de ieri mass-media americană și britanică publică într-una articole despre “drama” civililor din oraș, care sunt asasinați de forțele guvernamentale, însă nu publică și probele care sa dovedească aceste acuzații.

Azi, la ONU, în același spirit, ambasadoarea SUA l-a atacat pe ambasadorul rus, reproșându-i “crimele” comise la Alep. După asta, presa a început să vorbească despre “crimele de război” comise de ruși și loialiști în orașul proaspăt eliberat.

Problema este că eliberarea Alepului pune mari probleme jihadiștilor sprijiniți de Occident. Pe de o parte, avem imaginea Rusiei învingătoare, pe de altă parte, odată despresurat orașul, trupele guvernamentale și forțele paramilitare vor putea să se ocupe de ISIS.

Nu în ultimul rând, înseamnă eșecul intervenției străine în Siria.

Da, luptele împotriva jihadiștilor, fie ei moderați sau nu, e departe de a se fi încheiat. E vorba, mai mult despre o victorie psihologică. Guvernul secular de la Damasc primește un cec în alb să continue eliberarea țării.

Aceste lucruri nu prea convin Occidentului, care a înarmat și finanțat “Opoziția moderată”, ca să vorbim doar despre ceea ce este evident și pentru care există dovezi.

Așa că, în timp ce puțin mai la sud, în Yemen, civilii sunt masacrați de trupele saudte înarmate de SUA și Anglia fără ca presa occidentală să-și bată prea mult capul cu aceste știri, toate privirile sunt ațintite pe Alep, unde jihadiștii țipă după ajutor. Guvernul a anunțat că va amnistia rebelii sirieni care se predau dar că nu va avea milă cu luptătorii de origine străină, care vor fi judecați pentru terorism.