Cine protesteaza in ianuarie…

Nu am nici o satisfactie sa va anunt ca asta-iarna ati fost scosi din case de o propaganda agresiva care v-a facut sa va invartiti zile in sir pe strazi ca sa protestati impotriva unei ordonante care era nu doar legala, ci si necesara.

Pentru a doua oara Curtea Constitutionala a decis ca infractiunea de abuz in serviciu are nevoie – pentru a fi predictibila – de stabilirea unui prag valoric care sa masoare intensitatea vatamarii. Si nu, abuzul in serviciu nu este o infractiune de coruptie, si nici furt nu este ca sa se spuna ca furtul unor sume sub acel prag nu este pedepsit.

Pur si simplu, “abuzul in serviciu”, fiind o infractiune mostenita din legislatia sovietica, se poate plia pe orice. Chiar si actuala definitie – “indeplinirea obligatiilor de serviciu prin incalcarea legii” este extrem de vaga. Din acest motiv, este nevoie de stabilirea unui prag. Sub acesta, infractiunea este judecata dupa codul civil, peste acesta, dupa Codul Penal.

Dar nu astea sunt problemele. Problema este ca OUG 13 reintroducea abuzul in serviciu in legislatie pentru ca, dupa prima decizie a CCR, la 45 de zile, articolul care incrimina abuzul a devenit neconstitutional.

O spune Curtea acum, in motivarea la a doua decizie pe aceasta tema:

“Curtea a reținut, drept criteriu suplimentar, gradul de intensitate necesar aplicării unei pedepse penale, respectiv necesitatea existenţei unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite gravități a vătămării a drepturilor sau intereselor legitime rezultate din comiterea faptei”.

CCR spune ca in lipsa acestui prag dispozitiile referitoare la abuzul in serviciu “sunt formulate in sens larg si in termeni largi, ce determina un grad sporit de IMPREDICTIBILITATE, […] aceasta redactare constituind premisa unor interpretari si aplicari arbitrare/aleatorii”.

CCR a stabilit deja in numeroase spete ca un text de lege impredictibil este neconstitutional.

Prin urmare, ii rog pe toti cei care m-au injurat si amenintat la inceputul anului, cand scriam exact aceleasi lucruri, sa ma pupe in locul neluminat de soare. Si sa ia, naibii, un abecedar, sa reinvete sa citeasca.

Da, ba, ati iesit degeaba in strada, ati fost trasi pe sfoara, manipulati, cum vreti voi sa ziceti. Ati pus botu’ la toate prostiile “baietilor destepti” care pe Internet, la radio sau la TV, v-au susurat numai tampenii ca sa va scoata in strada pentru ca aveau ei niste treburi.

Trebuie sa va simtiti foarte mandri de voi stiind ca, prin actiunea voastra, ati decis abrogarea OUG 13, si, pe cale de consecinta, ati scos abuzul in serviciu din Codul Penal…

1 COMENTARIU