De ce e problema apei una complexa, care nu se rezolva cu mitinguri sau cu injuraturi…

La inceputul anilor 2.000, Bacaul suferea de sete. Apa se dadea cu program dimineata si seara pentru ca resursele orasului erau prea putine fata de necesar. Inca situatia fusese si mai rea, dar se facuse, la inceputul anilor ’90, o conducta catre localitatea Stejaru, de unde se tragea apa pentru oras.

In al doilea mandat al sau, primarul Sechelariu se gandeste sa rezolve problema apei. Obtine in 2004 un credit de vreo 40 de milioane de euro de la BERD. Banii erau pentru o noua conducta care sa aduca apa de la Valea Uzului, o statie de tratare si una de epurare.

Nu mai reuseste sa realizeze proiectul pentru ca alegerile sunt castigate de Romeo Stavarache care isi va atribui meritele pentru noua aductiune si pentru cele doua statii.

Dar sunt doua probleme:

1. Pentru a se acoperi creditul, BERD impune cresterea tarifelor la apa. Regia de Apa trebuia sa devina profitabila, ca sa poata returna banii. Regia devine chiar foarte profitabila, ca doar nu e cine stie ce stiinta sa faci profit marind preturile unor consumatori captivi. Banii se duc, insa, pe ratele creditului si salarii, nu se pune nimic de o parte pentru numarul 2:

2. BERD a dat bani numai pentru conducta de la Valea Uzului la Stejaru, motivand ca tronsonul Stejaru – Bacau este prea nou ca sa fie inlocuit. Si de aici apar toate problemele, pentru ca Valea Uzului -Stejaru s-a facut din conducta de fonta iar Stejaru – Bacau era din conducta de olane de beton.
In timp, au inceput sa apara avarii tot mai deste pe acest segment dintre Stejaru si Bacau.

Cum ar fi costat enorm inlocuirea tronsonului, o varianta de bun simt era o conducta mai mica intre puturile de captare de la Gheraiesti si statia de tratare care sa asigure aprovizionarea orasului in caz de avarie.

Or, in cei 12 ani de mandat, primarul Stavarache a facut orice altceva, dar nu si aceasta conducta.
Bine, nu mai este primar, s-a schimbat administratia. Primarul Necula si-a facut “botezul” administrativ cu cateva avarii de acest gen. Si a inceput sa se preocupe de construirea conductei “de rezerva”.

Doar ca e usor de vrut si mai greu de facut. Dar a obtinut banii de la Guvern pentru lucrare si se asteapta licitatia.

Desigur, pana cand se face conducta, Bacaul va ramane la mana avariilor de pe tronsonul vechi, din beton. Si, la fel de sigur, Necula va fi injurat, in continuare, pentru ca predecesorul sau nu a facut ceea ce trebuia sa faca.