Care e smecheria cu asfaltarea in oras?

Problema soselelor din municipiu ar fi una simpla daca nu ar fi transformata in arma politica.

Mai tineti minte cand primarul Stavarache se lauda ca a revolutionat sistemul de asfaltare in Bacau reusind sa obtina preturi mult inferioare celor de pe vremea lui Sechelariu? Ei, bine, eu tin minte. Am si scris la vremea respectiva care era vrajeala: firmele aduse de noul primar turnau doar stratul de protectie pe strazi, de unde si pretul mult mai mic. Asa s-au “asfaltat” zeci de strazi in Bacau. S-a bifat o actiune, s-a prostit lumea cu economiile la buget si gata! Au inceput sa curga voturile.

Doar ca in urma a ramas un dezastru. Care se vede astazi pe foarte multe strazi, in special cele betonate care au fost acoperite cu un strat subtire de asfalt si care astazi sunt adevarate poligoane de incercare.

Inca de pe vremea fostei administratii s-a pornit moda ca in fiecare primavara sa se repare strazile. Pentru ca asfaltare proasta, plus inghet/dezghet, plus sare si alte substante egal gauri.

Actuala administratie a luat-o foarte frumos in freza anul trecut cand licitatia pentru reparatia strazilor a fost contestata si lucrarile, in loc sa inceapa in martie, au inceput prin august. Prilej foarte bun pentru unii politicieni sa arate cu degetul “incompetenta” administratiei.

Anul acesta, Primaria a vrut sa fie mai smechera. Si a luat-o din timp cu Societatea de Servicii Publice (SSP). Numai ca PNL si, in final, PMP, s-au opus. Motivele sunt hilare – “nu e conform ideologiei liberale”, a zis un penelist. In realitate, insa, SSP aducea pentru municipalitate marele avantaj ca nu mai trebuia licitatie. Societatea primariei intervenea oricand era nevoie, fara birocratie, licitatii, contestatii si asa mai departe. In plus, o parte din bani se intorcea la bugetul local, ceea ce inseamna o mare pierdere pentru anumite personaje abonate la banul public.

Daca ati deschis putin Facebookul in ultima saptamana nu se poate sa nu va fi sarit in ochi puzderia de postari in care lumea se plangea de aparitia gropilor de pe strazi. Gropile exista, fara indoiala. Totusi, in noaptea de luni spre marti a fost ultima ninsoare. Mai plapanda, dar a nins oleaca. Marti, miercuri si joi a inceput Internetul sa urle ca sunt gropi si ca nu se face nimic ca sa fie astupate. Pare ca nimeni nu si-a pus intrebarea cum ar putea fi acoperite gropile cu zapada in ele. Ca fix acum 2-3 saptamani, cand se apucase Primaria sa acopere gropile cu mixtura asfaltica stocabila la rece, aceleasi personaje urlau ca se asfalteaza pe ploaie!

Joi dimineata, lumea inca mai tipa ca sunt gropi si nu le astupa nimeni; joi la amiaza s-a anuntat ca SSP incepe asfaltarea si reparatia strazilor.

Doar o ora a durat linistea, dupa care a reinceput scandalul. Cei care tipasera ca sunt gropi, acum urlau ca nu e bine ca doar se peticesc strazile; ca ei vor asfaltare. Sau ca SSP nu are experienta in astupatul gropilor, trebuie sa vina altcineva. Fix argumentul pe care l-am auzit in Consiliul local din partea anumitor politicieni…