O vizita electorala

Ceea ce m-a nedumerit la vizita de ieri a presedintelui Iohannis a fost modul in care a fost organizata. Dincolo de secretomania cu care a fost inconjurata, au lipsit din schema institutii ale statului cum ar fi Prefectura.

Sa ma explic. Am fost la vizite ale lui Iliescu sau Basescu prin judet; vizita presedintelui era organizata, de obicei, de Prefectura. Aceasta facea si comunicarile catre presa, si acreditarile si asa mai departe. De data aceasta, n-am auzit nici o vorba dispre Prefectura, semn ca institutia a fost ocolita.

Presa locala nu a primit nici o invitatie formala, ca sa nu spun ca nu a fost instiintata oficial de vizita presedintelui. Noi am aflat, de exemplu, pe alte cai. Am dat niste telefoane si am aflat ca trebuie sa ne acreditam. Un program al vizitei nu a fost comunicat presei locale; de presa nationala nu vorbim aici, ca e alta mancare de peste. Pentru ca vizita a lasat impresia ca este organizata doar pentru presa nationala.

Cum spuneam, am fost la vizite atat cu Iliescu cat si cu Basescu. Iliescu avea niste SPP-isti mai rai, iti cam dadeau peste mana cu reportofon, dar nu se punea problema sa nu bati orasul pe langa el. Basescu avea niste garzi mai “prietenoase” si, la fel, mergeai pe unde mergea si el daca aveai chef si te tineau pingelele.

Ei, bine, la Iohannis, nu. Ziaristii erau pusi in tarcuri, de unde nu aveau voie sa se miste si nici sa se apropie prea tare de prezident. La Aerostar, cel putin, in cele doua sectii la care presa a avut acces (ca a mai fost a treia, unde ziaristii nu au mai fost, desi era in program) nu aveai voie sa te misti din perimetrul semnalizat cu banda reflectorizanta.

Dincolo, la Centrul de Afaceri, presa a fost pusa pe trei randuri, cu interdictie de a cobora mai jos decat primul rand alocat, pe care se aflau camerele video.

Revenind la vizita de la fabrica de avioane, de ce spun ca a fost electorala? Pentru ca Iohannis nu a scapat nici o ocazie sa se inghesuie sa faca poze cu salariatii, ba chiar devia de pe traseu pentru a se fotografia cu cate un grup de muncitori iesiti pe la usi. Fix pe modelul Iliescu.

La dezbaterea despre viitorul Romaniei, de la Centrul de Afaceri, dincolo de intrebarile de genul “nu-i asa ca…” sau nu credeti ca ar fi bine sa nu fie rau, interventiile presedintelui au fost pe un model de genul “bine ca sunteti voi si eu care sa ne luptam cu hidra politicienilor penali”. Nu cu aceste cuvinte, dar asta a fost impresia pe care mi-a lasat-o.