PNL Bacau i-a retras, astazi, sprijinul politic consilierului local Ilie Bîrzu pe motiv ca a votat impotriva amendamentului propus de seful sau pe linie de partid si pentru o hotarare propusa de PSD.

Balamucul trebuie sa fie deplin la liberali daca au ajuns sa-l elimine pe unul dintre cei mai buni activisti de partid din oras. Retragerea sprijinului politic inseamna ca Bîrzu isi pierde functia din Consiliul local si fraier ar trebui sa mai fie ca sa mai ramana intr-un partid care l-a faultat in nenumarate randuri.

Pe de alta parte, motivul retragerii sprijinului politic este pueril: Bîrzu nu a fost suficient de liberal atunci cand a votat ca serviciul de maturare a strazilor sa fie privatizat! Daca nici asta nu este o masura liberala, atunci inseamna ca nu mai stiu ce e ala liberalism.

Am scris despre ce a fost vorba la sedinta respectiva: liderul de grup propusese sa se specifice clar in hotarare ca incredintarea serviciului de salubrizare se va face “prin licitatie publica”. Juristul din CL dar si alte persoane avizate au explicat ca notiunea nu exista in legislatie, si daca vrea sa specifice asta, sa foloseasca sintagma “achiziție publică prin procedură competitivă”.

Liberalii n-au vrut sa auda de asa ceva, amendamentul lor a picat si a fost votat amendamentul propus de Bîrzu, cu “procedura competitiva”.

Acum, intre noi fie vorba, liberalii venisera chititi sa gaseasca un motiv ca sa voteze impotriva.

Anul trecut, cand s-a propus ca serviciul de salubrizare sa fie luat de Societatea de Servicii Publice, care apartine municipalitatii, liderul PNL din CL, Daniel Miclaus, s-a opus pe motiv ca ar trebui ca serviciul sa fie incredintat unei companii private, ca asta inseamna liberalism. Anul acesta, cand s-a decis sa fie incredintat unei firme private (SSP nu se mai califica), Miclaus a inceput sa planga pe umerii salariatilor care-si vor pierde locurile de munca daca nu vor fi preluati de castigatorul licitatiei.

Asta ca sa nu mai existe vreun dubiu cum ca liberalii din CL ar fi votat proiectul dar, vezi, Doamne, ei voiau licitatie si nu procedura competitiva inscrisa in acte.

Cine este Bîrzu? Ei, bine, spuneam ca este unul dintre cei mai buni activisti politici din Bacau, omul care bate strazile cu piciorul si intra in vorba cu toti oamenii pe care-i intalneste. Pe vremea cand era la PSD, a adunat mai multe voturi decat Viorel Hrebenciuc in competitia interna, la votul secret.

Spre deosebire de politicienii de birou, el stie exact ceea ce se intampla in oras, ce spune lumea, ce probleme are. PNL ar fi putut sa-l foloseasca in mod util, dar, se pare ca ratiunea nu e la mare cinste la un partid care a condus orasul timp de 12 ani si s-a trezit dintr-o data in Opozitie, singura idee pe care o au liberalii fiind de a pune in permanenta bete in roate oricarei initiative a actualei administratii.