Eurovision în Israel

Precum se știe, Israelul a primit dreptul de a organiza următoarea ediție a Eurovisionului. Numai că lucrurile nu sunt tocmai ușoare, și o scrisoare a European Broadcasting Union trimisă autorităților israeliene a provocat o criză de isterie ministrului Securității Publice, Gilad Erdan. Ce s-a întâmplat?

Organizatorii Eurovisionului au solicitat garanții că Israelul va acordă vize de intrare pentru eveniment, indiferent de opiniile politice ale solicitanților, de religie sau de orientarea sexuală; că va exista libertatea presei și libertatea de exprimare pentru toți participanții; că nu vor exista restricții religioase la repetițile din ziua de sâmbătă iar societatea publică de radiodifuziune din Israel, Kan, va beneficia de o independență totală în editarea emisiunilor.

În paranteză să notăm că au existat relatări ale faptului că numeroși cetățeni, inclusiv oficiali ai unor state europene, au fost opriți să între în Israel pe motiv că au avut o atitudine critică la adresa acțiunilor Guvernului ori pentru că și-au declarat sprijinul pentru cauza palestiniană.

Conform Haaretz, ministrul securității publice a declarat la postul de radio al Armatei că această scrisoare este o umilire adusă țării, denunțând tupeul European Broadcasting Union de a “insista ca, contrar legilor unei țări democratice, să li se permită oamenilor să între în Israel chiar dacă lucrează zi și noapte împotriva sa”. Ministrul securității a cerut premierului să nu accepte aceste solicitări chiar dacă, astfel, țara va pierde dreptul de a organiza Eurovisionul.

La rândul său, ministrul turismului, a declarat la același post de radio că “cererile Uniunii Europene trebuie să fie ca acelea din orice altă țară”. Haaretz, într-un comentariu asumat de întreaga echipă editorială, consideră, însă, că aceste comentarii sunt ridicole.

“Pe de o parte, Guvernul adoptă legi care subminează caracterul democratic al statului, iar pe de altă parte, se declară șocat atunci când Occidentul îl tratează cu suspiciune din cauza acelorași legi”, se arată în compentariul publicației israeliene. Să mai precizăm că European Broadcasting Union a transmis că solicitările transmise sunt standard și au fost prezentate fiecărei țări, cu excepția dispozițiilor privind libertatea de circulație și de exprimare. Acestea au fost adăugate, în trecut, când, de exemplu, țara gazdă era Ucraina sau Azerbaidjan.