Când Hans știe că își poate permite

Ion are o tarla. Vine Hans la el și-i propune o afacere: Ion să-i dea tarlaua în arendă iar el va cultiva terenul cu grâu și din recoltă, după ce-și va opri cheltuielile, îi va da 3% din ceea ce a rămas. Ion se codeste. Afacerea i se pare proastă. Nu prea ar vrea să semneze.

Dar la el vine polițistul din sat și-i spune că dacă nu semnează, îl arestează pentru port ilegal de șapcă. Primarul îi trimite vorba că dacă nu e de acord să-i dea pământul lui Hans, îi taie ajutorul social bunicii sale. Cârciumarul îl înștiințează că dacă nu semnează, nu-i mai dă rachiu pe datorie. Elevii de la școala din localitate se adună în fața casei lui Ion și-i strigă ocări că nu vrea să-i dea pământul în arendă lui Hans.

Ion cheamă presa și se plânge de situație; presa scrie că Ion este un retrograd pentru că nu vrea să semneze și un penal pentru că în copilărie ar fi traversat pe roșu.

Ce să facă Ion? Pământul ăla a rămas singură lui avere, din care se hrănește și se îmbracă. De cultivat nu poate să-l cultive singur, că nu are nici utilaje și nici bani de sămânță.

Dar, nici condițiile oferite de Hans nu-s acceptabile. În satul vecin, Ahmed i-a arendat pământul lui John și primește jumătate din recolta, iar, dincolo de deal, Iohansson câștigă chiar 80% din ceea ce produce pământul și nici vorba ca arendașul să-și deducă întâi cheltuielile.

Imaginați-vă acum că tarlaua este platoul continental al Mării Negre și recolta este gazul natural care poate fi exploatat. Cum să putem accepta ca investitorii care sunt interesați să exploateze gazul să plătească României doar 3-5 % din valoarea acestuia și să-și mai și deducă cheltuielile din redevență? Suntem cu capul?

E ca și cum noi am plăti cheltuielile de exploatare și ne-am alege cu praful de pe tobă în vreme ce Hans își bagă în buzunare întreg profitul. Iar reprezentanții partidului de guvernământ vin și ne amețesc că trebuie să fim fericiți că au pus o condiție ca jumătate din producția de gaz să se vândă în țară.

Cum ar veni, păgubașul să fie fericit că hoțul care i-a furat găinile va vinde jumătate din ele tot în satul victimei…

Concluzia tragică este că, în vreme ce-l înjurăm pe Ceaușescu pentru tot felul de chestiuni, fostul președinte comunist nu ar fi permis în veci o asemenea măgărie la adresa României iar cei care ar fi parafat așa ceva ar fi fost trimiși în fața plutonului de execuție.