1940, Basarabia: Rusii arunca tancurile din avion in spatele trupelor romane

Suntem in iunie 1940. Romania e nevoita sa accepte ultimatumul URSS si sa abandoneze Basarabia. Armata Rosie traverseaza Nistrul in timp ce romanii se retrag. La Reni, trupele romane sunt surprinse de o manevra spectaculoasa a sovieticilor care lanseaza tancuri din avioane taind retragerea spre Romania.

Informatiile despre aceasta actiune a trupelor aeropurtate sovietice sunt destul de putine desi presa internationala a relatat pe larg evenimentul. Se pare ca, inca din 1938, rusii puteau parasuta tancuri si au realizat un astfel de exercitiu chiar in Piata Rosie din Moscova.

De fapt este vorba despre tancheta T-27, construita inca din 1930 de URSS sub licenta britanica. Rusii le lansau din avioanele Tupolev TB-3.

Intre 29-30 iunie 1940, rusii parasuteaza doua brigazi in sudul Basarabiei capturand orasele Bolgrad, Cahul si Ismail, in prima actiune de lupta a trupelor aeropurtate sovietice. Dupa cum se precizeaza aici, tanchetele nu au fost parasutate ci “aruncate” din avion, de la cativa metri si lasate sa se opreasca singure, cu ambreiajul la punctul mort.