Linsarea ofiterului de militie Aurel Agache

Pe 22 decembrie 1989, seful militiei economice din Targu Secuiesc este linsat in plina strada de multime. Cercetarea evenimentelor din acea zi va dura peste un deceniu si se va solda cu sentinte derizorii.

Statul roman s-a miscat foarte greu in acest caz. Procurorii si judecatorii au avut nevoie de 11 ani pentru a ajunge la o sentinta definitiva, idendificindu-se cinci persoane vinovate pentru crima. Trei dintre criminali au fugit in Ungaria pentru a scapa de inchisoare, unul a fost eliberat dupa un an si jumatate pentru buna purtare iar al cincilea a fost gratiat de Iliescu la un an de la condamnare.

Asasinarea col. p.m.. Aurel Agache trebuie privita in contextul mai larg al evenimentelor din judetele Harghita si Covasna din decembrie 1989. Sediile Militiei si Securitatii din mai multe localitati au fost atacate de etnici maghiari si secui. Conform Raportului Comisiei Parlamentare Hargita – Covasna, 38 de sedii de militie si securitate din cele doua judete au fost distruse total sau partial. 200 de locuinte apartinind militienilor si cadrelor de securitate au fost devastate, jefuite si incendiate.Agresiunile au durat trei zile, fiind cautate cadrele de etnie romana. Conform raportului, actiunile au avut loc in urma apelurilor prin statii de amplificare.

“In judeţele Harghita şi Covasna au fost omorâte 7 persoane, 6 fiind cadre active şi de rezervă din fostele organe de miliţie şi securitate – 4 români şi 3 maghiari. Doi maghiari au fost omorâţi pentru că au încercat să ia apărarea colegilor lor români, fiind consideraţi trădători ai secuilor şi maghiarilor”. […]

In ziua de 22.XII.1989, în comuna Dealu, un grup de indivizi aflaţi în stare de ebrietate sosiţi din oraşul Odorhei Secuiesc, au atacat postul de politie, l-au omorât pe plutonierul Cheuchişan Liviu Teofil în mod bestial, încercând să-l jupoaie cu furculiţa şi să dea foc cadavrului.

Această acţiune a avut loc în prezenta soţiei şi a celor 2 copii mici. La această acţiune a asistat aproape toată populaţia din comună, dar nimeni nu a intervenit să-l apere pe cel agresat. Acesta deşi a avut tot timpul pistolul asupra sa, nu l-a folosit. Abia a doua zi după amiază cadavrul a putut fi ridicat fiind descoperit în grădina casei, despuiat şi acoperit cu crengi. Soţia şi cei doi copii au fost salvaţi de un secui, care, la orele 22.00. a trecut prin focul pus la intrarea în locuinţă de către agresori”. – Raportul Harghita – Covasna.

Linsajul

Pe 22 de cembrie 1989, sediul Militiei din Targu Secuiesc a fost atacat de multime. Militienii au primit ordin sa nu permita intrarea in incinta, insa fara sa foloseasca armamentul. In aceste conditii, multimea nu a putut fi oprita. Sediul Militiei este devastat, se fura 22 de pistoale, cu munitia aferenta. Cadrele sint batute de multime.

Seful Militiei Economice, Aurel Agache, a incercat sa fuga din sediu, insa este urmarit pina in centrul orasului, unde incearca sa se adaposteasca intr-o farmacie.

“Din mulţime s-au desprins patru-cinci persoane neidentificate care au intrat în sediul farmaciei şi l-au scos afară pe ofiţer. A fost lovit fără milă şi doborât la pământ. Două maşini ale Salvării au intervenit pentru transportarea victimei la spital, însă elemente violente l-au tras afară din autovehicul pe ofiţer, continuând să-l agreseze.

În acest timp, pentru salvarea victimei au intervenit medicii Spitalului obstetrică-ginecologică, dar şi aceştia au fost agresaţi şi ameninţaţi, neputând să acorde ajutorul necesar. Multiplele leziuni provocate prin lovire au cauzat moartea ofiţerului, iar după ce s-a constatat că a decedat, asupra cadavrului s-au efectuat acte de profanare.

Astfel, într-un ochi i s-a înfipt o monedă, în celălalt emblema de pe caschetă, pe gură i s-a pus un şobolan mort, în final încercându-se arderea cadavrului prin aprinderea îmbrăcămintei. Un număr mare de persoane s-au postat în apropierea cadavrului, nepermiţând ridicarea acestuia. În jurul orelor 18,00 a fost organizat un marş în centrul oraşului cu lumânări aprinse, iar în timpul trecerii pe lângă cadavru multe persoane l-au scuipat şi lovit cu picioarele.

După terminarea marşului, când circulaţia pietonală s-a rărit, două persoane au luat cadavrul si l-au depus pe o stradă în întuneric, transportându-l la morga spitalului orăşenesc, unde a rămas până la data de 28.12 1989, când a fost trimis la laboratorul de medicină legală Sf. Gheorghe” – declaratia colonelului Ardeleanu Gavril, fostul sef al Militiei Judetului Covasna in cartea “Anul Nou se naste in singe”.

De fapt, dupa cum puncteaza fiul col. Agache, corpul va fi furat de la Morga din Targu Secuiesc de o echipa operativa formata din ofiteri ai Militiei judetene.

Dupa lasarea intunericului, un grup de persoane a devastat locuinta militianului furind si distrugind tot ce se gasea inauntru. La final au vrut sa puna foc, insa au fost impiedicati de vecini, care se temeau sa nu se intinda incendiul si la ei.

Marturii

* Bandi Ioana: – Fila 24 (Declaraţie dată pe 12 noiembrie 1991): “În după amiaza zilei de 22 dec.89,…,l-am văzut pe d-nul Agache cu faţa plină de sânge şi în jurul dânsului 2, 3 persoane pe care nu le cunosc, îl loveau peste corp cu bâte, după care d-nul Agache a fugit pe o străduţă laterală care duce în centrul oraşului.”

* Csesznek Oliver: – Fila 28 (declaraţie dată pe 29 noiembrie 1991) : “La un moment dat numitul Agache a fost lovit în cap cu lancea unui steag, care în acel moment s-a rupt, iar cel lovit a căzut în genunchi.”….”Reţin că a venit dinspre magazinul “Sport” un bărbat de statură mijlocie, solid care striga să se dea lumea la o parte deoarece el este măcelar şi o să-l taie pe Agache în bucăţi” (Fila 29).

* Lukacs Laszlo: – Fila 30 (Declaraţie dată pe 12 noiembrie 1991): “…o femeie a strigat la mine să mă duc şi eu să-l lovesc că şi mie mi-a făcut rău.”

* Bara Ludovic:- Fila 32 (Declaraţie dată pe 01 Noiembrie 1991): “S-a apropiat de mine un cetăţean îmbrăcat în salopetă,slăbuţ la faţă, nebărbierit, păr mare, culoare negru, zburlit, având în mână o coadă de drapel din lemn de culoare roşie spunându-mi: ce mă,vrei să te omor.”

* Măgurean Erzsebet – Fila 35 (Declaraţie dată pe 11 iunie 1992): “Când a venit a doua salvare şi am introdus victima în aceasta, am fost ameninţată şi eu de un bărbat gras că mă va bate dacă mai încerc să pun mâna în ajutorul dat victimei . Întrucât în urma ameninţărilor mi s-a făcut frică am plecat acasă.”
SURSA

Criminalii

Cinci persoane au fost identificate si trimise in judecata sub acuzatia ca l-au omorit pe Aurel Agache.

Filip Orbán Daniella Kamilla. Tatal ei fusese acuzat de luare de mita iar dosarul a fost instrumentat de Aurel Agache. In ziua de 22 decembrie si-a scos cizmele de piele, cu toc “cui” cu flecuri metalice si l-a lovit in cap pe ofiterul care era cazut la pamint. Un martor povesteste ca “aceasta a sărit cu picioarele pe abdomen şi în zona organelor sexuale ale lui Agache Aurel. Aceasta l-a mai lovit şi din poziţie laterală cu piciorul”.

Un alt martor povesteste: “am recunoscut pe fiica avocatului Orban, care s-a descălţat de cizmele trei sferturi de culoare maron, cu tocul înalt şi cu tocul cizmelor care era întărit cu fier, i-a aplicat mai multe lovituri pe tot corpul (cap, abdomen), şi îl lovea cu picioarele. În timp ce îl lovea striga în limba română : Tu l-ai băgat pe tata la puşcărie”.

Femeia va primi cea mai mare condamnare: 7 ani de inchisoare. Nu va executa, insa, nici o zi din pedeapsa, deoarece a fugit in Ungaria, unde a dobindit cetatenia. Nu mai poate fi extradata.

Paizs Ottó (Octavian). A lucrat ca frizer şi a fost unul din informatorii ofiţerului de miliţie Agache Aurel fiind cercetat în anii 80 pentru speculă cu cartofi şi varză. Este cel care l-a tras afara din Salvare pe Agache si, ulterior, a luat cheia din contactul masinii.

A fost condamnat la 4 ani de inchisoare, insa a fugit in Ungaria. A murit in 2009, la 28 septembrie.

Héjja Dezideriu. Fiind şeful laboratorului de cofetărie al I.C.S. Mixt a fost cercetat de către miliţie pentru speculă cu produse alimentare (zahăr, ulei, ouă, unt, etc). A scăpat de închisoare doar la intervenţia Securităţii a cărui colaborator a fost. Sursa

“M-am îndreptat către acest grup si în drum am găsit o bucată dintr-o coadă de steag cu lungimea de cca. un metru pe care am luat-o în mână. …I-am spus acestuia (şoferului salvării) că este foarte bine că nu poate pleca, deoarece maiorul Agache îşi merită soarta şi că ar putea avea şi el aceeaşi soartă dacă îl va ajuta….M-am apropiat de targă şi l-am lovit şi cu picioarele de cca.6 ori în partea inferioară a corpului, respectiv din zona abdomenului în jos. Reţin că am dat şi cu coada de steag ….” – declaratia sa in dosar.

Este unul din cei care l-au tras pe ofiter jos din Salvare.

A fost condamnat la 4 ani de inchisoare in 2001. Un an mai tarziu este gratiat de presedintele Ion Iliescu.

Reiner Anton. A fost condamnat la 3 ani inchisoare si eliberat pentru buna purtare dupa ce a executat jumatate din pedeapsa. A murit de inafarct in 2006.

Konrád János. Se pare ca este cel care i-a dat lovitura fatala lui Agache. Un martor povesteste: “…I-am luat pulsul şi am constatat că trăieşte după care am strigat la grupul de cetăţeni care se aflau la faţă să-l ducem la spital pentru că este în viată. În acest moment am fost luat de un cetăţean pentru a nu fi agresionat şi eu, pentru a nu fi lovită vizavi de reacţia mea normală ca om. În aceste condiţii am putut să observ pe numitul Konrad Öcsi coleg de întreprindere ….. care l-a lovit pe fostul maior cu piciorul în zona gâtului şi în piept după care a afirmat că nu mai este nevoie să-l ducem la spital că este mort.”

A fugit in Ungaria inca din 1991.

Istoria cazului poate fi aprofundata pe site-ul dedicat www.agache.org