“Capul de pod” Romania

Expresia desemneaza o zona din apropierea granitei polono-romane din 1939, in care resturile armatei poloneze urmau sa se concentreze dupa infrangerea suferita in fata germanilor.

Circa 20 de divizii poloneze urmau sa se adune si sa-si pregateasca rezistenta in aceasta zona, din ordinul comandantului armatei, maresalul Edward Rydz-Śmigły. Este vorba despre un plan de rezerva al Armatei poloneze, pentru situatia in care ar fi esuat apararea pe granita. Polonia se baza si pe o alianta militara defensiva cu Romania, semnata in 1921.

La izbucnirea razboiului, insa, Polonia a hotarat sa nu solicite punerea in practica a acestei aliante, care ar fi insemnat ca trupele romane sa intre in conflict alaturi de vecinii nostri. Polonezii au preferat ca Romania sa ramana in afara conflictului pentru a primi prin Portul Constanta ajutoare din partea Aliatilor.

Insa, la trei zile dupa ordinul de concentrare in “Capul de pod” Romania, pe 17 septembrie, URSS ataca Polonia. Planul de aparare la granita cu Romania devine inoperabil.

Circa 120.000 de militari polonezi ajung in Romania si Ungaria, de unde se vor indrepta spre Franta si Anglia.

Povestea maresalului Edward Rydz-Śmigły este absolut fascinanta. Dupa infrangerea Poloniei, a ajuns in Romania, unde a fost internat intr-un lagar de refugiati. Asta oficial. Neoficial, a fost cazat in vila unui fost premier la Dragoslavele, unde a inceput sa pregateasca miscarea de rezistenta poloneza. A intrat in conflict cu Władysław Sikorski, care-si asumase functiile de premier in exil si sef al Armatei Poloneze.

Reuseste sa “evadeze” la 10 decembrie 1940 si ajunge in Ungaria. Miscarile sale atrag atentia lui Sikorski, care va anunta miscarea de rezistenta din Poloni ca va considera intrarea maresalului in Polonia ca un act de sabotaj la adresa Guvernului in exil si ca Edward Rydz-Śmigły va trebui trimis in Imperiul Britanic.

Maresalul paraseste Ungaria la 25 octombrie 1941 si ajunge in Polonia, prin Slovacia. Pe 30 octombrie ajunge la Varsovia, pentru a lupta in Rezistenta ca simplu soldat dupa ce si-a suspendat voluntar gradul de maresal.

La cinci saptamani dupa sosirea la Varsovia moare din cauza unui atac de cord. Asasinat? Nu stim.