1 decembrie 1918. Ce a urmat: razboiul romano-maghiar

La scoala, la lectiile de istorie invatam despre eroica rezistenta romaneasca (si ruseasca) de la Marasesti, Marasti si Oituz, din 1917. Apoi se trece la lectia despre Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Prea putin se vorbeste despre – consider eu – singura campanie militaro-politica dusa cu succes de Romania in secolul trecut: Razboiul cu Ungaria din 1918-1919.

Dupa Revoluitia Sovietica, trupele rusesti au parasit frontul romanesc, lasandu-ne singuri in fata germanilor. Guvernul a cerut armistitiu si s-a semnat Pacea de la Bucuresti. Profitand de infrangerea Puterilor Centrale pe frontul de Vest, Romania decide sa reintre in lupta.

Se puneau niste probleme delicate. Pe de o parte, situatia din Basarabia, cu trupele rusesti la Nistru, era pe muchie de cutit. Granita de est trebuia aparata. Pe de alta parte, ofensiva in Transilvania. Romania putea fi prinsa intr-un razboi pe doua fronturi.

Pe plan politic se negocia la Conferinta de Pace de la Paris.

In prima etapa, Armata romana a intrat in Transilvania pana la raul Mures, unde fusese fixata prima linie de demarcatie, urmand ca, in martie 1919, pe masura ce armata si administratia ungara se retrageau din Transilvania, sa se ajunga la linia Satu Mare – Oradea – Arad.

La 21 martie Guvernul maghiar refuza sa accepte noua linie de demarcatie fixata de Conferinta de la Paris si demisioneaza.

Incepe razboiul

La Putere vine Béla Kun, care instaureaza un Guvern comunist si incepe sa formeze o armata maghiara pentru a recastiga teritoriile pierdute, inclusiv Transilvania. In plan politic, Béla Kun solicita sprijinul Guvernului Sovietic.

Romania se pregateste sa inainteze cu armata pana la linia de demarcatie – Satu Mare – Oradea – Arad pe 16 aprilie. In noaptea de 15 spre 16, insa, armata maghiara ataca. Romanii reping atacul si contraataca astfel incat pe 29 aprilie infrang trupele maghiare. Motivand ca doresc sa se apere de un viitor posibil atac, romanii trec de linia de demarcatie si se opresc pe Tisa.

Incep negocieri. In timpul acesta, Armata maghiara decide sa atace in Cehoslovacia (Ungaria de Sus), pentru a recuceri teritoriul pierdut. La 20 mai se produce atacul. Cehoslovacii sunt impinsi inapoi iar Armata Romana, pentru a nu pierde contactul cu trupele cehoslovace si sa riste sa fie atacata de maghiar prin flanc, ataca la randul ei.

Se poarta o vreme lupte fara vreo victorie clara, mai ales ca o parte din trupele romanesti fusesera trimise in Basarabia. Zona (re)cucerita de la cehoslovaci este transformata de unguri intr-o “republica sovietica slovaca”.

Ultimatum sovietic

In 1940 nu era prima oara cand sovieticii ne-au cerut sa evacuam Basarabia. La 1 mai 1919, ministrul de externe bolsevic, Ghorghi Cicerin, a cerut guvernului roman sa evacueze Basarabia. Daca nu, se va ajunge la confruntari armate. De-a lungul Nistrului se concentrau trupele rusesti.

In noaptea de 26/27 mai, rusii incearca sa cucereasca Tighina dar sunt respinsi de trupele romane si franceze.

Pe frontul politic

Negociatorilor de la Conferinta de Pace nu le-a convenit deloc faptul ca trupele romane au ajuns la Tisa si au cerut Armatei sa se retraga pe linia de demarcatie. Guvernul roman a spus ca trupele raman la Tisa pana cand granita dintre Romania si Ungaria va fi recunoscuta pe plan international.

Amenintat cu atacul fortelor franco-sarbo-romane, Bela Kun isi opreste atacul in zona cehoslovaca. Ungaria semneaza armistitiu cu Cehoslovacia.

Romaniei i se cere din nou de la Paris sa se retraga de la Tisa. Din nou Guvernul de la Bucuresti spune ca se va retrage doar cand armata ungara va fi demobilizata.

Maghiarii ataca din nou

Pe 20 iulie, pe un front lung de 250 km, ungurii trec Tisa si reusesc sa patrunda in adancime, incercand sa loveasca trupele romane pe flancuri.

Pe 24 iulie romanii contraataca si-i arunca pe maghiari inapoi peste Tisa. In noaptea de 29/30 iulie trupele romane trec raul Tisa pe la Fegyvernek si se indreapta spre Budapesta.

Pe 2 august, Bela Kun fuge peste granita, in Austria.

La 3 august Armata maghiara inceteaza sa mai existe. 400 de cavaleristi romani intra in Budapesta, fiind, pentru 24 de ore, singura forta de ocupatie.

A doua zi vin restul trupelor iar Budapesta va ramane sub ocupatie romana pana in 1920.

In razboiul ungaro-roman, armata noastra a avut pierderi de 188 de ofiteri si 11.478 de soldati. Dintre acestia, 69 ofiteri si 3,601 de soldati au murit.

Cititi mai multe aici.