Referendum III

Cu părere de rău mă văd nevoit să constat că nu există nicio discuție la obiect pe subiectul Referendumului ce va avea loc în acest weekend. În primul rând nu există o dezbatere serioasă la nivel național. Nici una dintre tabere nu-și dorește dezbaterea, de fapt.

Pentru că taberele pro și contra modificării Constituției sunt tabere artificiale, care nu au o legătură cu subiectul: cel al familiei. E drept, în ambele părți există câte o bază – biserica într-o parte și activiștii LGBT, de cealaltă.

Însă, restul combatanților sunt combatanți de ocazie, care au prins un tren și se folosesc de oportunitate pentru a-și transmite mesajele.

Mai e un motiv care împiedică discuția serioasă: tabăra care s-a declarat împotriva modificării Constituției merge pe ideea boicotului; așadar respinge din start orice discuție la temă, reducând problema la câteva sloganuri de genul „cine votează o face pentru Dragnea” sau „iubirea nu se votează”.

Sloganuri penibile, dar care au prins la un anumit public de la care te-ai fi așteptat să depisteze intoxicarea. Din acest motiv, din dezbatere lipsesc exact persoanele care ar fi, teoretic, afectate de schimbarea Constituției.

„Teoretic”, pentru că până la acest moment, în afară unor activiști gay, nu a pus nimeni la modul serios în discuție problema căsătoriilor între persoane de același sex.

Din contra, dezbaterea a venit din cealaltă parte a societății, de la cei care doresc să interzică explicit căsătoriile gay. Și am motive să consider că nici măcar nu e vorba de o temă națională, ci e una importată.

Va rezolva modificarea Constituției ceva în societate, vom avea școli mai bune, spitale mai dotate, salarii mai mari și câini cu colaci în coadă?

Evident că nu, dar ca să fim sinceri, nici celălalt referendum preconizat, ăla „fără penali” nu rezolva aceste lucruri.

Singurul lucru pe care îl poate face Referendumul este să dea un semnal.

Pentru că este pentru prima dată în ultimele trei decenii când se coagulează o mișcare națională care se împotrivește explicit importului unor modele care nu au nicio legătură cu specificul național.

Referendumul nu va interzice relațiile homosexuale, nu va interzice ca doi bărbați să se țină de mână, ca două femei să se sărute pe stradă.

Va reglementa doar o problemă instituțională civilă.