Preludiul razboiului. Un incident la granita romano-bulgara

La 28 iunie 1914, are loc atentatul de la Sarajevo, in care arhiducele Franz Ferdinand este ucis. Europa incepe sa fiarba.

In vreme ce Austro-Ungaria se pregateste sa trimita ultimatumul fatal Serbiei, in noaptea de 17/18 iulie (stil nou) are loc un schimb de focuri intre granicerii romani si cei bulgari de la punctul de frontiera Turksmil, in apropiere de Turtucaia, din Cadrilater.

Presa vremii relateaza ca primii care au tras au fost bulgarii, care au impuscat cainele de la pichetul romanesc, pe motiv ca l-a latrat. Granicerii romani sar cu gura la bulgari, acestia se retrag, romanii vad ca n-au cu cine vorbi si intra, la randul lor, in pichet. Dupa un minut, insa, bulgarii trag un foc de arma spre romani, gl;ontul sparge geamul de la pichet dar nu provoaca alte pagube.

Romanii, opt la numar, ies din cladire si trag salva dupa salva spre bulgari. Trei graniceri bulgari sunt ucisi si unul grav ranit de romanii care ocheau flacarile de la teava pustilor granicerilor bulgari.

A doua zi s-a socotit ca bulgarii trasesera cam 200 de focuri fara sa nimereasca nici un roman in vreme ce romanii nimerisera patru bulgari cu 105 focuri.

In zori, o companie de infanterie romaneasca a fost trimisa de la Turtucaia la punctul de frontiera.

In acelasi timp, din partea bulgara, de la Rusciuk sunt trimise mai multe detasamente din regimentele 3 si 5 infanterie, regimentul 9 cavalerie si o sectiune de mitraliere. De asemenea, regimentele 1 infanterie si 1 artilerie de la Rasgrad sunt trimise la granita.

In zilele urmatoare au loc alte incidente la granita: la pichetele Rahnian, Asisclar si Oumrgea bulgarii au tras focuri spre pichetele romanesti, la Rahova au fost aduse tunuri care apara malul bulgar in eventualitatea unui atac romanesc. Tunurile tintesc zona in care, in 1913, fusese instalat podul pe care trecusera trupele romanesti Dunarea pentru a participa la Al Doilea Razboi Balcanic.

Un jandarm roman este dat disparut in apropiere de Turksmil.

Bulgaria inchide toata granita cu Romania.

Trupele bulgare de la granita cu Turcia sunt mobilizate catre granita romaneasca.

Presa romana speculeaza ca in spatele zelului razboinic al Bulgariei ar fi Austria, care vrea sa tina Romania ocupata in vreme ce ar aplica o lovitura mortala Serbiei.

Serbia a mobilizat o parte din armata – circa 70.000 de oameni – iar impreuna cu soldatii aflati deja sub arme, are 120.000 de militari la dispozitie.

Rusia anunta ca nu va permite “umilirea” Serbiei.

Italia a anuntat ca a mobilizat circa 24.000 de soldati pe care se pregateste sa-i trimita in Albania.

La zece zile de la incidentul de la granita romano-bulgara, pe 28 iulie, Austro-Ungaria declara razboi Serbiei.