Budapesta, 1956: O executie in plina revolutie

Budapesta, 31 octombrie 1956. Un grup de “luptatori pentru libertate” navaleste in sediul AVH – politia secreta. Ofiterii sunt scosi afara din cladire si impuscati. Revolutionarii vor razbunare. “Nu luam prizonieri” – spuneau.

Suntem in plina Revolutie maghiara. Probabil ati vazut filme, ati citit despre asta. Fiind o revolutie anti-comunista, a beneficiat de simpatia lumii occidentale.

Episodul de pe 31 octombrie, insa, arata ca revolutionarii, luptatorii pentru libertate, aplica aceleasi procedee ca si cei impotriva carora lupta: executii sumare, fara judecata.

Fotoreporterul revistei LIFE, John Sadovy, povesteste ingrozit cele 40 de minute la care a asistat:

“Am fost trei ani in razboi dar nimic din ceea ce am vazut nu se compara cu aceasta oribila scena. Pot vedea gloantele care lovesc hainele oamenilor. Poti vedea fiecare glont. Se trage atat de aproape incat corpul celui ucis se transforma in amortizor.

Apoi revolutionarii scot o femeie din cladire. Are fata alba. Se uita in stanga si-n dreapta si vede peste tot cadavre. Un barbat vine si o loveste cu patul unei pusti. Altul o trage de par si o loveste. Ea cade iar ei o lovesc in continuare. Am crezut ca va muri. Dar in cateva secunde se ridica si cerseste indurare. Spune ca nu face parte din politia secreta. Unii dintre rebeli decid sa o urce intr-un autobuz in timp ce altii, care impuscasera ofiterii, striga :Fara prizonieri! Fara prizonieri!

Inca se mai aud impuscaturi in cladire. Din cand in cand iese cate un grup mic. Un barbat ajunge pana in parcare dar este terminat. Vin inca doi, unul ofiter superior. Trupul sau insangerat este spanzurat de un picior de un copac iar trei femei vin si-l scuipa.

Alti doi sau trei barbati, aparent, ofiteri superiori, sunt spanzurati la fel.

Ultima incaierare in cladire. Este adus un baietel. Il aduc pe umeri. Are trei ani sau trei ani si jumatate, se uita in jur. “Nu-l omorati” – se aude. Este fiul unuia dintre ofiterii ucisi.

Inapoi spre parcare. Vad femei cautandu-si barbatii printre trupurile intinse pe pamant”