1940: englezii trimit un comando care sa blocheze Portile de Fier

Va mai amintiti, probabil, ca unul din bratele Dunarii a fost blocat timp de 14 ani de o nava ucrainiana incarcata cu fier vechi, care s-a scufundat in 1991. Canalul Sulina a fost blocat complet timp de un an de epava navei Rostok iar timp de alti 13 ani navigatia s-a facut cu foarte mare greutate, in final Guvernul fiind nevoit sa plateasca milioane de dolari pentru eliberarea canalului navigabil.

Oficial, a fost vorba de un accident. Neoficial, este foarte posibil sa fi fost vorba de o actiune deliberata a ucrainenilor.

O actiune similara trebuia sa aiba loc la inceputul anului 1940, la Portile de Fier. Un comando britanic trebuia sa scufunde doua vase pentru a bloca Dunarea si a impiedica aprovizionarea Germaniei cu petrol si grau din Romania.

Sa notam, deci, ca operatiunea era programata in prima parte a anului 1940, in vremea in care Romania era neutra.

Liderii militari francezi şi britanici au încercat în prima parte a anului 1940 să
blocheze transportul fluvial al produselor româneşti către Germania, organizând o acţiune riscantă: sabordarea a două nave în şenalul navigabil de la Porţile de Fier.

Acţiunea subversivă a fost descoperită la timp de Serviciul Secret de Informaţii român şi planul aliaţilor prin care se viola suveranitatea României şi i se încălca statutul de neutralitate a fost dejucat. Sursa

Comandoul britanic era format din australieni. Pe cativa din membrii comandoului i-am gasit in arhivele australiene.

Fotografia de mai sus a fost facuta in luna iulie 1940, in Grecia. Legenda din arhiva australiana spune ca in imagine ste “un grup de voluntari australieni, intre care si Arthur J. Collins, anterior pe nava Voyager, se ralaxeaza la un pahar in timpul intoarcerii dintr-o misiune a serviciului special britanic. Misiunea a constat intr-o calatorie secreta in amonte pe Dunare, in incercarea nereusita de a arunca in aer Portile de Fier in Romania pentru a bloca traficul german pe fluviu”.

Aceasta fotografie este datata “aprilie 1940”, si este facuta pe Dunare, in Romania. Arthur J. Collins, in haine civile,la bordul unei nave fluviale, este unul din cei 17 australieni care s-au oferit voluntari pentru o misiune secreta a serviciilor britanice.

Aprilie 1940. Fotografie de studio in care sunt identificati doi din membrii comandoului: Ron Jones si Arthur J. Collins.

Distrugatorul Voyager de pe care au fost recrutati o parte din membrii comandoului australian. Altii, cum e cazul lui Ron Jones, au fost recrutati de pe nava Vampyre.