Aminteam intr-un articol povestea Zborului Marii Uniri – celebrul zbor de la Bacau la Blaj pentru a duce documentele Marelui Cartier General român catre Consiliul National Român Central.

Am insistat pe pilotul Vasile Niculescu. Recent am aflat informatii extrem de interesante despre copilotul acelui zbor, cpt. Victor Precup.

Povestea acestuia este parca scoasa din romanele de aventuri. Dezertor din armata austro-ungara, ofiter al Armatei Romane, implicat in complotul pentru reinstalarea regelui Carol al II-lea, cap al altui complot ce viza asasinarea regelui, condamnat la inchisoare, gratiat, simpatizant comunist, general in Armata RPR…

Ofiterul

Nascut in 1889, Pricop a servit in Armata Austro-Ungara in timpul primului Razboi Mondial. Dezertează, trece linia frontului si cere sa fie primit in Armata Romana. Pe 14 nov. 1918 el calatoreste, ca delegat al Consiliului National Roman, de la Sibiu la Iasi, pentru a discuta situatia din Transilvania cu Guvernul Român.

Pe 23 noiembrie, Victor Pricop este deja capitan al Armatei Române si face zborul istoric catre Blaj. Rapida ascensiune poate fi datorata si unchiului sau:

Victor Precup era nepotul cunoscutului om politic Stefan Cicio Pop (1864-1934). Acesta fusese membru marcant al PNR (apoi al PNT), deputat in Parlamentul de la Budapesta si apoi vicepresedinte al Adunarii Nationale de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. In cadrul Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Cicio Pop a detinut chiar portofoliul Apararii, iar ulterior, dupa Marea Unire, si alte demnitati in cadrul Regatului roman (ministru de Externe in timpul guvernarii Maniu si presedinte al Camerei Deputatilor) (1).

In 1919, Victor Precup ia parte la campania militara a României cotra trupelor lui Bela Kun din Ungaria. In 1927 face parte din Consiliul care-l judeca pe Mihail Manoilescu. Acesta milita pentru revenirea pe tron a lui Carol al II-lea iar Precup a votat pentru achitarea sa.

Ulterior, Precup (si un anume maior Nicoara) devine mesagerul premierului Iuliu Maniu si-i transporta scrisorile catre Carol. Intre altele, Maniu conditiona revenirea pe tron a lui Carol de renuntarea la relatia cu Elena Lupescu.

Complotistul

In urma implicarii in complotul din 1930 care il readuce pe tron pe Carol al II-lea, Victor Precup se astepta sa fie numit ministru al armatei. Pentru ca acest lucru nu se intampla, decide sa schimbe foaia.

Problema este ca nici pana azi nu se stie ce urmarea complotul din 1934. Se vehiculeaza mai multe posibilitati, de la inlaturarea lui Carol al II-lea de pe tron prin asasinarea sa, uciderea Elenei Lupescu si a “camarilei” regale, inlocuirea regelui cu maresalul Averescu, ori sa creeze o dictatura regala cu Carol in frunte si un grup de ofiteri loiali care sa-l sprijine. (2)

Incercarea de asasinare a lui Carol al II-lea, preconizata pentru data de 7 aprilie 1934, nu a avut succes, desi complotistii (in special ofiteri din Ministerul Apararii originari din Transilvania) pregatisera actiunea din timp, procurandu-si in acest scop arme si dinamita. Precup, capul actiunii complotiste, precum si ceilalti 10 ofiteri participanti au fost arestati din ordinul lui Mihail Moruzov, seful S.S.I., chiar in ziua cand urma sa se declanseze actiunea. Condamnat la inchisoare, cu degradare militara si pierderea unor drepturi civile, Victor Precup a fost eliberat in 1940 fiind gratiat de executarea restului de pedeapsa.(3)

Un raport informativ al Centrului de Informatii din Oradea relateaza ca pe 3 aprilie 1934 – cu patru zile inaintea datei complotului – ofiterii, subofiterii si soldatii din armata maghiara aflati in concedii sau permisii, au fost rechemati urgent la unitati.

Comunistul

Victor Precup a stat sase ani in inchisoare. La Doftana. Aici l-a intalnit pe Gheorghe Gheorghiu-Dej si este primit ca membru in PCR.

In 12 aprilie 1945 este avansat general – locotenent de regele Mihai si este reintegrat in Armata.

In mai 1945 este numit sef peste departamentul care se ocupa cu educatia politica si propaganda in Armata. Teoretic, era pozitia cea mai puternica din Armata deoarece putea trimite la inchisoare orice ofiter pentru crime politice. Departamentul condus de el a fost responsabil cu epurarile masive ale ofiterilor din primii ani ai regimului comunist.

Exista, insa, niste intrebari. De ce comunistii l-au preferat pe Victor Precup – relativ recent intrat in partid – si nu au apelat la cadre mai vechi gen Valter Roman? A fost Precup agent sovietic iar complotul din 1934 a fost comandat din URSS? (4)

In 1922, Precup era sef al Biroului 2 informatii al Comandamentului Militar al Basarabiei, la Chisinau. Activitatea sa a intrat in vizorul Sigurantei Statului, cel care-l urmarea cu atentie fiind Zaharia Husarescu:

Referitor la Precup, in primele piese de la dosarul sau informativ, se mentiona ca “s-a ocupat cu traficul de persoane refugiate din Rusia Sovietica si a lucrat cu rea credinta in cercetari comuniste, punand in libertate comunisti periculosi…” Intr-o alta nota-raport, referitoare la Precup se mai semnala faptul ca “numitul a fost suspectat de organele acestei Directiuni (Siguranta – n.a.) inca din 1921 cand era maior, fiind banuit de spionaj”. In rapoartele sale, Husarescu il mai semnala pe Precup ca autor moral, iar in alte cazuri ca autor direct al unor asasinate si jafuri comise la frontiera de pe Nistru. Curioasa este si o notita dintr-o ampla nota-raport intocmita in 1932, de catre S.S.I. In cuprinsul acesteia, era semnalata prezenta nejustificata a lui Precup la Budapesta in timpul revolutiei comuniste conduse de Bela Kun (1919). “…pana in prezent, se arata in cuprinsul respectivului raport al S.S.I., nu s-a putut afla nimic de la el (Precup – n.a.) care sa elucideze rostul prezentei sale acolo”. (5)

(Sa mai notam ca, in 1955, Zaharia Husarescu, care avea 79 de ani, este arestat si condamnat pentru “crima de activitate intensa contra clasei muncitoare si a miscarii muncitoresti“, mai precis pentru ca “a contribuit la prevenirea izbucnirii revolutiei din Ardeal, întrucât în 1917 a luat parte la evacuarea tinerilor de nationalitate romana si maghiara din Borsec si alte localitati“)

In 1947, dupa ce se ocupase cu succes de alegerile din 1946, il gasim pe Precup la ceremonia prin care Clujul il facea cetatean de onoare pe Molotov, dupa cum relateaza Scanteia:

“Consiliul politic al Primariei Cluj, largit cu reprezentantii vietii politice, culturale si sociale a orasului a tinut eri, 18 martie, orele 12 in sala festiva a Primariei o sedinta solemna la care a participat Inalt Prea Sfintia sa Nicolae Colan, seful Bisericii Ortodoxe, general Victor Precup, Emil Petrovici – rectorul Universitatii “Ferdinand”, Vasile Pogaceanu – prefectul judetului, dr. Alexe Kiss Csobor – rectorul Universitatii “Bolyai”.
[…]
Pentru acest motiv, conducerea Primariei, in deplin acord cu consiliul politic si in numele cetatenilor capitalei Ardealului, i-au conferit lui Viaceslav Molotov titlul de cetatean de o­noare al municipiului Cluj.”

In 1949 este trecut in rezerva si moare in 1958.

______________________
1) http://www.clipa.com/pagpolitica882.htm
2) http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=2450&st=15
3) http://www.clipa.com/pagpolitica882.htm
4) http://www.worldwar2.ro/forum/index.php?showtopic=2450&st=30
5) http://www.clipa.com/pagpolitica883.htm