O inventie coloniala: ziua veteranilor din teatrele de operaţii

"Invalizi de razboi la 10 mai 1917"

Astazi, sarbatorim pentru a doua oara in acest an ziua veteranilor de razboi, gratie unei idei ghiduse care a decretat ca in colonia Romania sa fie sarbatoriti militarii care au luptat in razboaiele stapanilor.

In mod traditional, Ziua Veteranilor este pe 29 aprilie, pentru a aminti de mobilizarea Armatei Romane de la 29 aprilie 1877, in preajma declararii Independentei.

Totusi, de un numar de ani, la 11 noiembrie se sarbatoresc veteranii din teatrele de operaţii.

Veterani care nu au nici o legatura cu ziua de 11 noiembrie (ziua in care se serbatoreste sfarsitul Primului Razboi Mondial) si, as indrazni sa spun, nu au legatura nici cu Romania deoarece razboaiele la care au participat nu au fost razboaie de aparare a tarii, ci de agresiune a unor Puteri impotriva unor alte state pentru controlul resurselor. Au fost si sunt razboaie coloniale in care am fost obligati sa participam, dat fiind statutul nostru de colonie.

Altfel, daca eram verticali, am fi sarbatorit la 10 noiembrie a doua mobilizare a Armatei Romane in Primul Razboi Mondial, dupa rusinoasa pace incheiata cu nemtii, la Bucuresti si demobilizarea realizata la cererea acestora.

Iar 11 noiembrie 1918 nu a pus capat razboiului in partea noastra de lume pentru ca a urmat razboiul cu Ungaria.