Să ne luăm popcorn

0
4

Se pare că ne pregătim pentru o confruntare pe față între stăpânii coloniei. Lumea vorbește cum că, profitând de slăbiciunea politică tot mai pregnantă a Angelei Merkel, musiu Macron vrea să rescrie procentele de influienta în Estul sălbatic și se pregătește să-l debarce pe Iohannis, pentru a-l înlocui cu Cioloș.

Acum, ipoteza este verosimila; nu-ți trebuie prea multă școală că să-și dai seama care cu cine este. Evoluția situației din ultimele săptămâni, cu un șah puternic la Iohannis, la care s-a răspuns pe contraatac cu valiza și dosarul scos din joben al lui Tăriceanu ne dau indicii în acest sens.

În ciuda acuzațiilor că ar fi puturos și interesat mai mult de propriul său confort, președintele Iohannis a bifat câteva realizări notabile, cea mai importantă fiind, fără îndoială, întoarcerea legii Offshore în Parlament pentru că s-au plâns companiile străine că ne rămâneau nouă prea mulți bani. Recordul său de atacare a legilor la Curtea Constituțională va rămâne unul greu de doborât, statistica spunând că în mandatul său au fost trimise judecătorilor un număr de legi similar cu cel trimis de toți predecesorii săi. A performat, cum ar veni. Din acest punct de vedere nu ar trebui schimbat.

Însă, când Franța vrea să preia frâiele UE, are nevoie de propria marionetă. Această ar fi explicația pentru recentele necazuri juridice ale lui Iohannis și pentru chemarea la Parchet a Primei Doamne, concomitent cu apariția unor sondaje care proslăvesc procentele partidului lui Cioloș, partid care nici nu s-a înființat și deja sparge topurile. Și care, mai spun unii, nici nu va fi înființat prea curând, pentru a nu fi nevoit să participe la alegerile europene de anul viitor.

Pentru că una este să ai doua cifre în sondaje, și altă e să ieși din alegeri cu un scor de o singură cifră… Dar se anunță vremuri bune pentru spectacol. Nemții și francezii se vor bate prin intermediari în România. Și e o lupta pe viață și pe moarte pentru că este exclus să candideze amândoi, și Cioloș și Iohannis, pentru că voturile s-ar împărți întrucât își dispută același electorat.

Deocamdată lui Iohannis i se tot arată pisica, dar el nu dă semne că înțelege despre ce este vorba. Să ne luăm, așadar, popcorn, că se anunță vremuri interesante…