Autostrada prostiei infinite

Vin alegerile și, ca o consecință, au început din nou discuțiile interminabile despre autostrăzi. „Autostrada Moldovei” a devenit o marotă rostogolită de toate forțele politice în încercarea de a atrage electoratul scârbit de inactivitatea oamenilor politici. Când nu ai curajul să iei poziție față de subiecte importante de frica Beciului Domnesc, ce faci ca politician?! Dai din gură despre autostrăzi.

Așa a apărut, iarăși, vechea zâzanie dintre Iași și Bacău. De data aceasta, Iașul și-a fidelizat și celelate județe – Suceava, Botoșani sau Neamț – cu conducători de aceeași culoare. Pentru că, la naiba!, în nici un județ din Moldova nu s-au întâmplat lucruri spectaculoase până acum și mandatul se termină.

Iar politicienii au nevoie de argumente ca să capete voturi. Nu contează că megalomanul proiect al A8 Iași – Tg, Mureș costă cât trei A13 Brașov – Bacău, important este ca politicienii să arate alegătorilor că au făcut ceva. Cu banii proștilor care votează, desigur, dar asta nu contează. Așa a apărut legea aia tembelă care ordonă Guvernului să construiască A8.

Ce contează că e în afara Constituției? Dacă e vorba să aducă voturi, nici nu mai are importanță, până și președintele face show. Când, de exemplu, se dăduse o lege ca să se treacă Palatul Administrativ de la Guvern la Consiliul Județean, ca să se poată reabilita clădirea, repede a fost atacată la CCR.

Mai nou, pe rețelele sociale apar tot felul de „binevoitori” care îi sfătuiesc „prietenește” pe băcăuani să nu mai asculte de „corupții” care le vorbesc de autostrada Bacău – Brașov, ci de oamenii curați care spun că Iași – Tg. Mureș este soluția cea mai potrivită pentru Moldova. Să lase, deci, patriotismul local deoparte și să sprijine proiectul autostrăzii care îi ocolește. Nu-i așa că e emoționant? Nu vă dau lacrimile?

Oameni fără nicio implicare politică ne spun nouă, în Bacău, că e mai bine pentru noi să nu avem autostradă. Bă, s-a întâlnit hoțul cu milițianul?! Chiar ne luați de proști? Chiar credeți că nu ne dăm seama ce se întâmplă? Că nu vedem că, în numele patriotismului local, unii de pe la Iași și din alte părți reinventează „moldovenismul” după modelul altor idioți patentati care flutură steagul „transilvănismului”?

Să fie clar: Nu se va face nici A8 și nici A 13. Nu s-a făcut de atâta timp nici un drum mai ca lumea care să lege Moldova de restul țării, nu se va face nici de acum încolo. Din considerente care nu țin de noi; ci de interese externe.

Noi suntem doar carnea de tun pusă să se lupte ca să dea impresia că autostrada nu se face pentru că nu se înțeleg ieșenii cu băcăuanii.

În încheiere, o idee care o să vi se pară ciudată: chiar este nevoie de o autostradă care să lege Moldova de Ardeal? Ultima dată când am fost pe A1 între Sibiu și Deva – acum două săptămâni – traficul pe autostradă era cam la o zecime față de traficul unei zile obișnuite pe E85. Ca să nu comparăm cu traficul de pe autobahn, din Germania, că ne dă cu virgulă…