Nu mor romanii cand vor “nemtii”

O comis-o iar Johannis?

Sa fim noi sanatosi; atata stie atata face. Nu-l banui a fi din cale-afara de mintos; asdar, cand ministrul Justitiei i-a trimis suspendarea lui Lazar, ce sa faca el, a raspuns la fel: a respins numirea sefului MStM.

Acuma, fazele lui Johannis imi amintesc de niste episoade dinainte de 1859, cand Poarta Otomana l-a numit caimacam (loctiitor de domn) al Moldovei pe Toderita Bals, care promisese ca va prigoni partida unionista.

Si asa a si facut: a scos din slujbe toti unionistii numiti de domnul Grigore Ghica, a persecutat boierii care se declarasera pentru unire ba a pus si ispravnicii, impreuna cu trupele austriece, sa forteze taranii sa semneze petitii cum ca nu vor unirea.

Toate acestea sub atenta coordonare a consulului austriac. Pe atunci, austriecilor li se spunea “nemti”.

Pana cand intr-o zi Toderita Bals a murit de pneumonie.

Iar la inmormantarea sa n-au vrut sa vina boierii ci au venit doar cei pusi in paine de el si care fusesera amenintati cu pierderea slujbelor daca lipsesc.

Iar cei care au organizat ceremonia au uitat sau au neglijat sa pregateasca pomana pentru calici asa ca acestia, drept razbunare, au intampinat convoiul cu strigate de “Ura”…

Via Radu Rosetti